7
1
σχόλια
888
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
16 Οκτωβρίου 2019
Το 13ο TiSFF (Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης), ξεκινάει αυτή τη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 20 του μήνα, με τη προβολή 120 ταινιών 5 έως 45 λεπτών η κάθε μία, στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι (αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα).

Πρόκειται για το ετήσιο διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη ∆ιεύθυνση Πολιτισμού του ∆ήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του πολιτιστικού θεσμού των Δημητρίων.  ∆ημιουργήθηκε και διοργανώνεται από τον Γιάννη Ζαχόπουλο (δημιουργό του περίφημου AZA Cinema Club) και είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι καλούνται σε μικρής διάρκειας ταινίες (το πολύ 45 λεπτών), να συμπυκνώσουν και να καταγράψουν την πορεία του κόσμου μας σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και κάθε είδους καλλιτεχνικών οπτικών.

Το TiSFF έχει συμπεριληφθεί στα 44 καλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους του πλανήτη και είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ μικρού μήκους που βρίσκεται ανάμεσα στα 3 καλύτερα από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Έχει ταξιδέψει ανά την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα, Καστοριά, Σάμο, Λάρισα), αλλά και στο εξωτερικό (Μπρίστολ, Βρυξέλλες, Γενεύη, Βαρκελώνη, Κεμπέκ, Μάλτα, Λισαβώνα, Πόρτο, Σμύρνη, Σανταντέρ και Βελιγράδι).

ΙΝΤΙΜΑΤΕ
Το ΙΝΤΙΜΑΤΕ είναι ένα νέο θεματικό φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του TiSFF, τη Κυριακή 20/10 και που θα προβάλει ταινίες που εξερευνούν τις σχέσεις, την αγάπη, την οικειότητα, το ρομαντισμό, τον αισθησιασμό και γενικότερα την ανάγκη για αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινη επαφή. Το INTIMATE στοχεύει να αγγίξει το κοινό με θεματική την οικειότητα και τον αισθησιασμό στην οθόνη, καθώς είναι από τα λίγα θέματα που μπορούν ακόμη να αγγίζουν το κοινό, είτε όταν αναπαρίστανται με ιδιαίτερα γραφικό τρόπο, είτε όταν απλώς υπονοούνται. Πρόκειται για ενδιαφέρουσες και συχνά προκλητικές ταινίες από όλο τον κόσμο, που το φεστιβάλ ελπίζει να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα βάση για αλληλεπίδραση και διάλογο καθώς ασχολούνται με επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που για πολύ κόσμο είναι ταμπού (σεξουαλικός προσανατολισμός, μπούλινγκ, ανισότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και πολλά άλλα).


Στα 12 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ έχουν προβληθεί πάνω από 1400 ταινίες μικρού μήκους από περισσότερες από 30 χώρες από όλο τον κόσμο. Πάνω από 6.000 σινεφίλ θεατές, έχουν παρακολουθήσει ταινίες που έχουν προβληθεί σε αυτό. Τιμήθηκε με ειδικές προβολές, καλεσμένο στα φεστιβάλ: Encounters τής Αγγλίας, Λισαβώνας, Πόρτo, ∆ιεθνές Βελιγραδίοu, Κινηματογραφική Ακαδημία της Σερβίας, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Βρυξέλλες, Βαρκελώνη, Σανταντέρ, Σμύρνη, Μοντρεάλ, Μάλτα, ενώ περισσότεροι από 15 σκηνοθέτες, συντελεστές και παραγωγοί ταινιών τόσο από το εξωτερικό όσο και από το ελληνικό κινηματογραφικό στερέωμα, συμπεριλαμβανομένων και των Γιάννη Οικονομίδη, Βαγγέλη Μουρική και Ρένο Χαραλαμπίδη), το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους .

Στους αναγνωρισμένους φορείς που στηρίζουν το Φεστιβάλ ανά τα χρόνια συμπεριλαμβάνονται: ο ∆ήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ των ∆ημητρίων, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και το Taratsa InternationalFilm Festival.

Σημαντική η συνεισφορά χορηγών στην υποστήριξη του έργου του Φεστιβάλ, χάρη στους οποίους επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία του φεστιβάλ με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενούνται οι καλεσμένοι του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, να διενεργούνται δωρεάν masterclasses για το κοινό και να δίνει το παρόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα στους φετινούς χορηγούς βρίσκεται από φέτος και το δικό μας Doctv.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
Η φετινή 13η διοργάνωση του φεστιβάλ περιλαμβάνει και την τιμητική προβολή της τελευταίας μικρού μήκους δημιουργίας του Γιώργου Λάνθιμου Nimic, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, σε πρώτη αποκλειστική προβολή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μια ανοιχτή και συζήτηση του καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, με τη συμμετοχή του κοινού σε μια Bonus γεύση από την καινούργια ταινία του, που έχει τον τίτλο, η Mπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς.


Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Olla της Αριάν Λαμπέντ που προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες. 


Το Dante vs. Mohamed Ali μια ανορθόδοξη ιστορία αγάπης, εμπνευσμένη από την Περιφρόνηση του Γκοντάρ, σκηνοθετημένη από τον νεαρό Μάρκο Βάχεναρ που πήρε μέρος στο Torino Underground Cinefest.  


Το El Infierno ένα ντοκιμαντέρ για τις φυλακές της Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, από τον Ραούλ ντε λα Φουέντε, δημιουργό του Another Day of Life (2018). 


Και το βραβευμένο με Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους Skin του Γκάι Νατίβ στη πρώτη εκδοχή του, πριν γίνει ταινία μεγάλου μήκους με πρωταγωνιστή τον Τζέιμι Μπελ. Όλα ξεκινούν όταν ένας μαύρος άντρας χαμογελάσει στο γιο ενός λευκού σκίνχεντ, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ μιας μικρής αμερικάνικης πόλης, με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πύλες της κόλασης. 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Το DOCTV.GR δίνει τέσσερις (4) ολοήμερες προσκλήσεις για μία από τις ημέρες του φεστιβάλ. Μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας και το όνομα του event έως τις 12:00 το πρωί της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου. Θα ειδοποιηθείτε με e-mail την ίδια μέρα.

Οι προβολές αρχίζουν στις 17.00 και στις 20.00 όλες τις μέρες, εκτός της Κυριακής που ξεκινούν νωρίτερα, στις 16.00. Πρόκειται για 16 τρίωρες προβολές και σε κάθε τρίωρο υπολογίζεται ότι θα προβληθούν 8-10 ταινίες.

Τιμές εισιτηρίων: 5 € η τρίωρη προβολή, 4 € μειωμένο (φοιτητές), 7 € ημερήσιο (2 τρίωρες προβολές), 20 € για όλες τις ημέρες και προβολές. Σημειώνεται πως οι προβολές για ανέργους είναι ∆ΩΡΕΑΝ.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το TiSFF & το INTIMATE στις επίσημες διαδικτυακές σελίδες τους: facebook: tisffest/, www.tisff.eu, intimatefest.com


Info: 13o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης και Intimate. 17 με 20 Οκτωβρίου, στην  Αποθήκη Δ στο Λιμάνι (αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα). Στις 17.00 και στις 20.00 όλες τις μέρες, εκτός της Κυριακής που ξεκινούν στις 16.00. Για τις τιμές εισιτηρίων δείτε πιο πάνω.
εμφάνιση σχολίων