0
1
σχόλια
319
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Powder her face. Σεξ, πούδρα και πολαρόιντ. Η όπερα του Τόμας Άντες σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Το DOCTV.GR είναι χορηγός επικοινωνίας
 
DOCTV.GR
16 Οκτωβρίου 2019
Η σύγχρονη όπερα «Powder her face» του «τρομερού παιδιού» της βρετανικής μουσικής Τόμας Άντες, έρχεται σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του ΚΠΙΣΝ.

Το Powder her face είναι βασισμένο στη σκανδαλώδη ζωή της δούκισσας Μάργκαρετ Κάμπελ του Αργκάιλ, γνωστής με το προσωνύμιο «βρόμικη δούκισσα», η οποία το 1963 σόκαρε το κοινό της Αγγλίας με τις σεξουαλικές της ακρότητες. Με την πολυτάραχη ζωή της ως πρίσμα, ο Τόμας Άντες και ο Βρετανός μυθιστοριογράφος Φίλιπ Χένσερ με το καυστικό του λιμπρέτο,  διερευνούν τη σχέση φύλου, πολιτικής και εξουσίας, σατιρίζοντας την παρακμή της ανώτερης τάξης και τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας.
 

Το The New Yorker χαρακτηρίζει τον Τόμας Άντες ως ο «βιρτουόζος των άκρων»  

Ο Άντες συνέθεσε το Powder her face σε ηλικία μόλις 24 ετών, κατόπιν παραγγελίας της Όπερας Αλμέιντα, έκανε πρεμιέρα το 1995 κι έγινε η πρώτη όπερα που έφερε στα λυρικά θέατρα του κόσμου μια άκρως τολμηρή άρια, γνωστή ως «blowjob aria». Ο πολυβραβευμένος Τόμας Άντες, ο «βιρτουόζος των άκρων», όπως τον χαρακτήρισε το The New Yorker, σε αυτή την όπερα δημιουργεί μια νέα γλώσσα, συνδυάζοντας ετερόκλητες επιρροές, από τα καμπαρέ του Κουρτ Βάιλ, τη τζαζ και τα τάνγκο του Άστορ Πιατσόλα, μέχρι τον Άλμπαν Μπεργκ και τον Ίγκορ Στραβίνσκι.

Τη μουσική διεύθυνση του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, αναλαμβάνει ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης. Τον ρόλο της δούκισσας ερμηνεύει η διακεκριμένη Αυστραλοβρετανή υψίφωνος Τζαστίν Βιάνι.

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά, κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κίνηση: Φώτης Διαμαντόπουλος
Ερμηνεύουν: Τζαστίν Βιάνι, Χρύσα Μαλιαμάνη, Χρήστος Κεχρής, Γιάννης Γιαννίσης. Με το Ergon Ensemble.


Info: Τόμας Άντες - Powder her face, 25, 27, 31 Οκτωβρίου και 2, 7, 9 Νοεμβρίου 2019, Ενναλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων