1
3
σχόλια
341
λέξεις
CULTURE
Οι λόγοι για τους οποίους γοήτευσε τόσο πολύ τον καλλιτέχνη, η μορφή του μυθικού αυτού πλάσματος
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Οκτωβρίου 2019
Ο Μινώταυρος είναι ένα διονυσιακό πλάσμα, μισός άνθρωπος και μισός ζώο, σύμβολο των σκοτεινότερων πτυχών της ανθρώπινης ψυχής και του παραλογισμού του πολέμου.

Ο Πικάσο εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα μεγάλα αρχαία έργα: δημιούργησε κεραμικά αλλά και σχέδια με ζώα, πτηνά, θαλάσσια πλάσματα και μυθολογικά όντα όπως ο Κένταυρος και ο Μινώταυρος.


Μέρος αυτού του έργου αποτυπώθηκε στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και μάλιστα με παράλληλη παρουσίαση αρχαιοελληνικών έργων τέχνης.
 

Η εικόνα του Μινώταυρου εμφανίστηκε σε ένα κολάζ του 1928 και έκτοτε αποτέλεσε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα έργα του Πικάσο

Ο ζωγράφος, ήταν φυσικό να μελετήσει τους πολιτισμούς της Μεσογείου. Το έργο του έχει αναφορές στον Μηκυναϊκό και Κυκλαδίτικο πολιτισμό και τον αρχαίο ελληνικό κόσμο που γνώρισε μέσα από μουσεία, βιβλία αλλά και από την συναναστροφή του με τον Kριστιάν Ζερβός και τον Jean Cocteau.


Από την εποχή ακόμα που αντέγραφε εκμαγεία αρχαίων γλυπτών, ο Πικάσο γοητεύτηκε από την ελληνική μυθολογία, και δημιούργησε τον δικό του κόσμο που διαθέτει χιούμορ και ηδονισμό.
 

Αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως έναν Μινώταυρο, ένα πλάσμα τεράστιας φυσικής δύναμης και σεξουαλικής ενέργειας

Η εικόνα του Μινώταυρου εμφανίστηκε αρχικά σε ένα κολάζ του 1928 και έκτοτε αποτέλεσε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα έργα του Πικάσο. Όπως έχει γραφτεί, ο καλλιτέχνης αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως έναν Μινώταυρο, ένα πλάσμα τεράστιας φυσικής δύναμης και σεξουαλικής ενέργειας. Κάποια έργα αντικατοπτρίζουν καθαρά τις σχέσεις του με τις ερωμένες του, όπως το Ο Μινώταυρος και οι Επτά γυναίκες του Λαβύρινθου  ενώ στο Ο Μινώταυρος Επιτίθεται σε Κορίτσι, το μυθικό ζώο επιτίθεται σεξουαλικά σ΄ένα γυμνό κορίτσι.

Ταυτόχρονα ο ταύρος αποτελεί στοιχείο της ισπανικής παράδοσης ενώ ο Πικάσο γοητεύτηκε από τις ταυρομαχίες. Ο ταύρος είναι ένα επαναστατικό και ανθεκτικό ζώο, πρόθυμο να αντισταθεί στον επιτιθέμενο -ταυτίζεται τόσο με τη στάση ζωής του Πικάσο όσο και με την πολιτική του αντίδραση απέναντι στον αυξανόμενο φασισμό της εποχής του.

Πηγές: WideWalls, Wikipedia


Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία του Μπλε
Ukiyo-e, έρωτας και άλλες ιστορίες
Kintsugi: Η ομορφιά του ραγίσματος
εμφάνιση σχολίων