0
1
σχόλια
373
λέξεις
CULTURE
Η διεθνής συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τα Ibsen Awards ανοίγει την αυλαία της σεζόν
 
DOCTV.GR
23 Σεπτεμβρίου 2019
Μια ομάδα προσφυγόπουλων, είναι ο πυρήνας της παράστασης μουσικού θεάτρου «Europeana» με την οποία ανοίγει την νέα καλλιτεχνική περίοδο η Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. To έργο βασίζεται στις προσωπικές αφηγήσεις 150 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, έτσι όπως τις εξιστόρησαν  στη δημιουργό της παράστασης, την διακεκριμένη σκηνοθέτιδα, ηθοποιό και περφόρμερ, Ραφίκας Σαουίς.

Τα  παιδιά που βίωσαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς, της μίλησαν ανοιχτά για όλα όσα νιώθουν. Οι ελπίδες και τα όνειρα τους συνδέονται με το κλασικό θεατρικό έργο Ερρίκου Ίψεν «Ο μικρός Έγιολφ», πρωταγωνιστής του οποίου είναι ένα παιδί που προσπάθειά του να γίνει αποδεκτό από τους εγωκεντρικούς γονείς του, τελικά χάνεται στον βυθό της θάλασσας.
 

Η Ραφίκα Σαουίς ξεκίνησε την έρευνά της πριν από τρία χρόνια, επισκεπτόμενη τις μονάδες υποδοχής για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες

Η παράσταση εξελίσσεται σε μια παιδική χαρά στο κέντρο μιας τυπικής πόλης του δυτικού κόσμου. Εκεί συναντιούνται ενήλικοι και έφηβοι από διαφορετικές κοινότητες με έναν σούπερ ήρωα. Μέσα από αυτή τη συνάντηση, οι έφηβοι χαρτογραφούν μια νέα εποχή. Το έργο καταγράφει τις ανησυχίες της νέας γενιάς καταδεικνύοντας επίσης τις αγκυλώσεις του ενήλικου κόσμου, που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ξεπερασμένες συμβάσεις.

Η Ραφίκα Σαουίς ξεκίνησε την έρευνά της πριν από τρία χρόνια, επισκεπτόμενη τις μονάδες υποδοχής για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Επισκέφτηκε Κέντρα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και συγκέντρωσε 150 συνεντεύξεις από εφήβους που περιγράφουν πώς φαντάζονται τον εαυτό τους στο μέλλον. Από το 2018 δημιούργησε σταδιακά μια πλατφόρμα εφήβων με διαφορετική κοινωνική και εθνική προέλευση με στόχο να δημιουργηθεί ένας τόπος όπου οι ίδιοι οι έφηβοι θα μπορούν να οραματίζονται το μέλλον που θέλουν και να προσδιορίζουν ελεύθερα την ταυτότητά τους.

Το «Europeana», είναι μια συμπαραγωγή με τα Ibsen Awards, ενώ έχει τιμηθεί και με την υποτροφία Ίψεν. Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 60 νέων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος, τις εικαστικές εικόνες ο Μιχάλης Αργυρός και τη χορογραφία η Δάφνη Αντωνιάδου. Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, και είναι μια συμπαραγωγή με τα Ibsen Awards και τη Lineculture. Μετά τις παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, το έργο Europeana, με τη συμμετοχή Νορβηγών εφήβων θα περιοδεύσει στη Νορβηγία.


Info: Europeana, 26-28 Σεπτεμβρίου, 20:30, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ. Εισιτ.: 8-15 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων