0
1
σχόλια
307
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Η Afrofuturism ορχήστρα που καινοτομεί από τα 50’s, γιορτάζει τα 95α γενέθλια του μαέστρου της με μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
18 Σεπτεμβρίου 2019
Η ορχήστρα του Sun Ra, που από τα μέσα των 50’s εξερεύνησε όλα τα μήκη και τα πλάτη της τζαζ, έρχεται στο ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο της εορταστικής ευρωπαϊκής περιοδείας για τα 95α γενέθλια του σαξοφωνίστα και μουσικού διευθυντή του συγκροτήματος, Marshall Allen.

Ο Sun Ra ήταν Αμερικανός συνθέτης, ποιητής και φιλόσοφος, γνωστός για την πειραματική του μουσική και την «κοσμική» φιλοσοφία του. Στα μέσα του ’50 δημιούργησε την The Arkestra (σήμερα γνωστή ως Sun Ra Arkestra), ένα σύνολο με συνεχώς μεταβαλλόμενο όνομα και ευέλικτο line-up, που εξακολουθεί να παίζει και να πρωτοπορεί ως τις μέρες μας, συνδυάζοντας στοιχεία όπως η free jazz, τα αφρικανικά κρουστά, το κλασικό big band swing, η ηλεκτρονική μουσική, η θεατρική έκφραση και μια ιδιαίτερη κοσμολογική φιλοσοφία.

Ο Sun Ra γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1914 και το πραγματικό του όνομα ήταν Herman Poole Blount. Σύντομα πήρε το όνομα Sun Ra, (από τον αιγυπτιακό Θεό του Ήλιου, Ra) αναπτύσσοντας παράλληλα μια πολύπλοκη προσωπικότητα και μυθολογία γύρω του, που τον καθιστά πρωτοπόρο του Afrofuturism: ισχυρίστηκε ότι ήταν εξωγήινος από τον Κρόνο σε αποστολή να κηρύξει την ειρήνη, ενώ καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του, αρνήθηκε τους δεσμούς με την προηγούμενη ταυτότητά του.

Οι εμφανίσεις του Ra και της ορχήστρας του συμπεριλάμβαναν συχνά χορευτές και μουσικούς ντυμένους με περίτεχνα, φουτουριστικά κοστούμια, εμπνευσμένα από τις αρχαίες αιγυπτιακές ενδυμασίες αλλά και τη διαστημική εποχή.

Μετά τον θάνατο του Sun Ra το 1993, η Sun Ra Arkestra εμφανίζεται υπό τη διεύθυνση του άλτο σαξοφωνίστα Marshall Allen. Ως μέλος της Arkestra εδώ και 60 χρόνια, ο Allen άνοιξε νέα μονοπάτια στο κίνημα της free jazz των αρχών της δεκαετίας 1960, ασκώντας τεράστια επίδραση στους μεγάλους πρωτοπόρους της αβαν-γκάρντ.


Info: Cosmos: Sun Ra Arkestra Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ, ΚΠΙΣ. Εισιτ.: 5-15 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων