1
1
σχόλια
405
λέξεις
CULTURE
Τέσσερις πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες, και πολλά σημαντικά πρότζεκτ γιορτάζει τα 80 της η ΕΛΣ
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
21 Ιουλίου 2019
Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα 80 της χρόνια με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, διεθνείς πρεμιέρες και νέες παραγωγές.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παρουσιάζει το «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας». Το οπερατικό πρότζεκτ της διεθνούς performance artist για την Μαρία Κάλλας αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων.


Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος, δημιουργεί μια ταινία μικρού μήκους για το πρόγραμμα εικαστικών εγκαταστάσεων «The Artist on the Composer», η οποία θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνοδεία μουσικών συνόλων.

Ο κορυφαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι, υπογράφει το «Βόιτσεκ» του Άλμπαν Μπεργκ. Η όπερα, που είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή και μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Βασίλη Χριστόπουλου.

Στις επτά νέες παραγωγές όπερας περιλαμβάνεται ο «Ριγολέττος» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτους και ο «Βέρθερος» του Μασνέ από την Όπερα του Παρισιού με την διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Ανίτα Ραχβελισβίλι. Η «Υπνοβάτις» του Μπελίνι επιστρέφει στη Λυρική μετά από 40 χρόνια, σε μια συμπαραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου. Ο «Ντον Κάρλο» του Βέρντι, παρουσιάζεται στην ιταλική του εκδοχή με 5 πράξεις (Εκδοχή της Μοδένας, 1886), σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν, και σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ.

Δύο νέες ελληνικές όπερες, καταφτάνουν σε παγκόσμια πρεμιέρα: Η «Πάπισσα Ιωάννα» του Γ. Βασιλαντωνάκη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά και η «Μέσα Χώρα» του Άγγελου Τριανταφύλλου σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου.

Στο πρόγραμμα βρίσκουμε και δύο νέες παραγωγές μπαλέτου: Το «Χορός με τη σκιά μου» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, και το «Δον Κιχώτης»  του Λούντβιχ Μίνκους στην κλασική χορογραφία του Μαριύς Πετιπά.

Στις αναβιώσεις των παραγωγών που αγαπήσαμε: Το μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Η λίμνη των κύκνων» δια χειρός Κωνσταντίνου Ρήγου και «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος.

Το πρόγραμμα της σεζόν 2019-2020 ανοίγει με την οπερέτα H Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Πρόκειται για το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η ΕΛΣ, τον Μάρτιο του 1940. Η παραγωγή σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Ολύμπια, μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας, κατά τη δεκαετία του ’60.
εμφάνιση σχολίων