1
1
σχόλια
574
λέξεις
CULTURE
Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας καταφτάνει με ονόματα από όλο τον κόσμο και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. To DOCTV.GR είναι χορηγός επικοινωνίας
 
DOCTV.GR
9 Ιουλίου 2019
Ο μακροβιότερος στην Ελλάδα θεσμός για τον σύγχρονο χορό, γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ως θεματική του το Χρόνο. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα δεκαήμερο γεμάτο παραστάσεις χορού που συνδυάζουν ετερόκλητα είδη –από σύγχρονα ακροβατικά μέχρι hip hop και kathak– αλλά και εργαστήρια, σεμινάρια, προβολές, εκπαιδευτικά δρώμενα, πολλά με ελεύθερη είσοδο. Στην καλλιτεχνική διεύθυνση του KDF είναι η διεθνής χορογράφος και χορεύτρια Λίντα Καπετανέα, ενώ τη γραφιστική ταυτότητα, την εικόνα και τα video του φεστιβάλ δημιουργεί ο graphic designer, κινηματογραφιστής και φωτογράφος Mike Rafail.

Ο πολυβραβευμένος χορευτης/χορογράφος Akram Khan και ο Ούγγρος σκηνοθέτης και παραγωγός Béla Tarr είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του φετινού Φεστιβάλ. Επίσης ξεχωρίζουν η ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, που ανοίγει το Φεστιβάλ με το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots, ο Josef Nadj, που φέτος συμμετέχει με παράσταση και με έκθεση φωτογραφίας, οι kabinet k, Le Galactik Ensemble, Joy Alpuerto Ritter και Lali Ayguadé, που θα παρουσιάσουν παραστάσεις τους εντός και εκτός θεάτρου και θα διδάξουν στα επαγγελματικά σεμινάρια. Στις ελληνικές συμμετοχές βρίσκουμε την ομάδα «κι όμΩς κινείται», την Κατερίνα Ανδρέου και το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha.

Μέχρι σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει φιλοξενήσει συνολικά 113 διεθνείς ομάδες χορού (οι 84 σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα), 43 πολυήμερα σεμινάρια/εργαστήρια, masterclasses, διαλέξεις, καθώς και 90 παράλληλες εκδηλώσεις σε όλο το φάσμα των τεχνών (από μουσική και εικαστικά μέχρι φωτογραφία και σινεμά). Στο φετινό πρόγραμμα ανακαλύπτουμε 22 παραστάσεις  και 17 ξένους δημιουργούς, εκ των οποίων οι 9 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Το διήμερο αφιέρωμα στον τιμώμενο σκηνοθέτη, Bela Tarr, περιλαμβάνει προβολές και ανοιχτή για το κοινό συζήτηση με τον καλλιτέχνη. Το φεστιβάλ ξεδιπλώνεται στο Μέγαρο Χορού και στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ που γίνονται στην Κεντρική Πλατεία και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει:
- Έντεκα παραγωγές στο Μέγαρο Χορού εκ των οποίων τέσσερις στην Κεντρική Σκηνή, έξι στο Στούντιο και μία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής.
- Δώδεκα υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, και μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino, καθώς και καθημερινή προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino.
- Έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.
- Προβολή ντοκιμαντέρ για την Louise Lecavalier στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο.
- Δύο προβολές ταινιών του Béla Tarr και συζήτηση με τον σκηνοθέτη, ανοιχτή στο κοινό, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού.
- Μουσική βραδιά στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τέσσερα επαγγελματικά σεμινάρια, μία διάλεξη ανοιχτή σε όλο το κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα εργαστήρι για ενήλικες άνω των πενήντα ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.
- Παράσταση του εργαστηρίου για παιδιά ως εναρκτήρια δράση του Φεστιβάλ και παράσταση του σεμιναρίου για ΑμεΑ την ημέρα λήξης του Φεστιβάλ. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
- Έκθεση Φωτογραφίας με πορτρέτα χορευτών από τον Mike Rafail.


Info: 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 19 - 28 Ιουλίου 2019, στο Μέγαρο χορού και στην Κεντρική Πλατεία.


Διαβάστε επίσης:
10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Άκραμ Καν​
8 Καλοκαιρινά Φεστιβάλ
Sonar: Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ στην Αθήνα
εμφάνιση σχολίων