0
1
σχόλια
454
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η τεράστια απώλεια είναι μια τραγωδία από μόνη της, αλλά απειλεί επίσης την επιβίωση του πολιτισμού, λένε κορυφαίοι επιστήμονες
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
21 Ιουνίου 2019
Η ανθρωπότητα έχει εξαλείψει το 60% των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών και των ερπετών από το 1970, οδηγώντας τους εμπειρογνώμονες του κόσμου στην εξής παραδοχή: η εξόντωση της άγριας ζωή, πλέον είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τον πολιτισμό.
 

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει αρχίσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση, η πρώτη που προκαλείται από ένα είδος, τον Homo sapiens

Η εκτίμηση αποτυπώνεται σε μεγάλη έκθεση του WWF και περιλαμβάνει συμπεράσματα από 59 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η τεράστια και αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων και πόρων από τον παγκόσμιο πληθυσμό καταστρέφει τον ιστό της ζωής, ο οποίος δημιουργήθηκε σε διάστημα δισεκατομμυρίων ετών. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει αρχίσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση, η πρώτη που προκαλείται από ένα είδος, τον Homo sapiens.

Ο δείκτης Living Planet, που συντάσσεται για το WWF από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, χρησιμοποιεί δεδομένα για 16.704 πληθυσμούς θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 είδη, για την παρακολούθηση της μείωσης της άγριας πανίδας. Τα στοιχεία δείχνουν πως μεταξύ του 1970 και του 2014, οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 60%. «Η συγκλονιστική αλήθεια είναι ότι η συντριβή της άγριας ζωής συνεχίζεται αμείωτη», λένε οι επιστήμονες σε άρθρο του Guardian ενώ ακόμα και αν η καταστροφή τερματιστεί τώρα, θα χρειαστούν 5-7 εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει ο φυσικός κόσμος.
 

Στην τροπική σαβάνα της Βραζιλίας που ονομάζεται cerrado, μια περιοχή με μέγεθος όσο το Λονδίνο καταστρέφεται κάθε δύο μήνες

Η μεγαλύτερη αιτία απώλειας άγριας πανίδας είναι η καταστροφή φυσικών οικοτόπων για τη δημιουργία γεωργικών εκτάσεων. Η θανάτωση για φαγητό σε στεριά και θάλασσα είναι η επόμενη μεγαλύτερη αιτία. Οι βιότοποι που υποφέρουν από τη μεγαλύτερη ζημιά είναι τα ποτάμια και οι λίμνες, όπου οι πληθυσμοί άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 83%.

Η χειρότερα πληγείσα περιοχή είναι η Νότια και Κεντρική Αμερική, που κατέγραψε μείωση 89% στους πληθυσμούς των σπονδυλωτών. Η καταστροφή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα εξορύξεων σε δάση. «Στην τροπική σαβάνα της Βραζιλίας που ονομάζεται cerrado, μια περιοχή με μέγεθος όσο το Λονδίνο καταστρέφεται κάθε δύο μήνες», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ο δείκτης Living Planet έχει επικριθεί ως υπερβολικός. Ωστόσο, όλοι οι δείκτες δείχνουν κολοσσιαίες απώλειες. «Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζουμε ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας» λέει η Tanya Steele, διευθύνουσα σύμβουλος του WWF «και η τελευταία που μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό». Ο Marco Lambertini, γενικός διευθυντής του WWF International, δυποστηρίζει ότι το θεμελιώδες ζήτημα είναι η κατανάλωση: «Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τον αντίκτυπο των σημερινών μη βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και των άχρηστων τρόπων ζωής».


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει «κάθε όργανο»
ΕΡΕΥΝΑ: Η κλιματική αλλαγή σαρώνει τα μνημεία της Μεσογείου
ΕΡΕΥΝΑ: Μάθε από τις μέλισσες
εμφάνιση σχολίων