0
3
σχόλια
219
λέξεις
CULTURE
Σπάνια έργα κεραμικής του σπουδαίου εικαστικού, έρχονται στο Μουσείο Κυκλαδικής και μας ταξιδεύουν στην ιστορία της Μεσογείου
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
11 Ιουνίου 2019
«Ότι μπορεί κανείς να φανταστεί, είναι αληθινό». Pablo Picasso. Η φαντασία του κορυφαίου ζωγράφου του 20ού αιώνα, εκτός από τον καμβά, την χαρακτική και τα γλυπτά, δεν άφησε απ’ έξω την ιστορία και την κεραμική τέχνη. Η έκθεση «Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», γεμάτη με σπάνια κεραμικά που αντικατοπτρίζουν το παρελθόν της Μεσογείου.

Ο Πικάσο αντλεί έμπνευση από την αρχαιότητα και συνομιλεί με αρχαία έργα. Η συλλογή του «βουτάει» στους αρχαίους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν καταλυτικά στη ανάπτυξη της δικής του καλλιτεχνικής του γλώσσας.


Τα ταξίδια του, οι εκθέσεις που είδε στα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης, τα βιβλία που διάβασε, οι συναναστροφές με τον Jean Cocteau, όλα όσα τον «έδεσαν» καλλιτεχνικά με τη Μεσόγειο, συνυπάρχουν στην έκθεση. Έργα γεμάτα με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές αλλά και θέματα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, παρατίθενται δίπλα σε έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αποδεικνύοντας τις κοινές γραμμές που τα συνδέουν. Η έκθεση είναι σε επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του Olivier Berggruen.
 

Info: «Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι. 20 Ιουνίου - 20 Οκτωβρίου.
εμφάνιση σχολίων