0
1
σχόλια
442
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ποιος είναι ο «ροκ-σταρ» της κλασσικής μουσικής που κατέκτησε τον κόσμο
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
24 Φεβρουαρίου 2022
Κυκλοφορεί μαυροντυμένος, με δερμάτινα ρούχα και μακριά μαλλιά. Η εμφάνιση του δεν παραπέμπει σε μαέστρο κλασσικής ορχήστρας. Τα διεθνή μίντια τον χαρακτηρίζουν συχνά ως «αναρχικό, ωραιοπαθή και ιδιοφυΐα». Η εκρηκτική του παρουσία στο πόντιουμ μαζί με την αντισυμβατική του εμφάνιση, του χάρισαν το παρατσούκλι «ροκ σταρ».

Αν και η ιδιοσυγκρασιακή του προσέγγιση στα κλασικά αριστουργήματα έχει δημιουργήσει ασυμφωνίες ανάμεσα στους κριτικούς, ο ίδιος λέει πως «Στη μουσική κάνω μόνο αυτό που θέλει ο συνθέτης».

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής (Τeodor Currentzis) γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1972. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και βιολιού. Το 1987 άρχισε να ασχολείται με τη σύνθεση υπό τη καθοδήγηση του καθηγητή Γιώργου Χατζηνίκου.
 

Στη Ρωσία θεωρείται εμβληματική φιγούρα. Ακόμα και η χήρα του Σοστακόβιτς πήγε στο καμαρίνι να τον συγχαρεί

Αν και είχε έτοιμη την υποτροφία για τις ΗΠΑ και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, εκείνος προτίμησε τη Ρωσία. Πήγε στην Αγία Πετρούπολη και φοίτησε στο διάσημο Κρατικό Ωδείο.

«Είχα πολλούς ταλαντούχους μαθητές αλλά μια μόνο διάνοια: τον Κουρεντζή» είπε για αυτόν ο σχεδόν μυθικός μαέστρος, Ηλίας Μούσιν, που τον δίδαξε στη Ρωσία.

Μαζί με την ορχήστρα ΜusicAeterna, την οποία ανέλαβε το 1990, ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Οι συναυλίες τους είναι διαρκώς sold out, πολλούς μήνες πριν. Όταν δεν περιοδεύουν, ηχογραφούν.

Το 2002 ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2003 εντάχθηκε στην Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας. Το 2004 ανέλαβε επικεφαλής διευθυντής ορχήστρας στο Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας & Μπαλέτου της πόλης Νοβοσιμπίρσκ. Το 2005 η καλλιτεχνική οργάνωση της ορχήστρας Musica Eaterna και του συγκροτήματος New Siberian Singers πέρασαν κι αυτά στα χέρια του.
 

«Η μουσική δεν είναι αστείο. Μπορεί να μας μεταμορφώσει, να μας διδάξει να αγαπάμε, να συγχωρούμε, να γιορτάζουμε την ελπίδα...»        

Το 2006, συνδυάζοντας τις γνώσεις και το πάθος του για την πρώιμη μουσική με τους σύγχρονους συνθέτες, ξεκίνησε το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Territoria, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε το πιο διάσημο και προοδευτικό ετήσιο μουσικό φεστιβάλ στη Μόσχα.

Κατέκτησε τέσσερα βραβεία στον διαγωνισμό Χρυσή Μάσκα στη Ρωσία, μεταξύ το οποίων και το βραβείο του καλύτερου Διευθυντή Ορχήστρας (2005). Ανακηρύχθηκε «Μαέστρος της χρονιάς» από το γερμανικό περιοδικό Opernwelt το 2016. Την ίδια χρονιά του απενεμήθη το βραβείο ECHO Klassik για τη μουσική διεύθυνση της «Ιεροτελεστίας της άνοιξης» του Στραβίνσκι.

Στη Ρωσία θεωρείται εμβληματική φιγούρα. Ακόμα και η χήρα του Σοστακόβιτς κατέβηκε στο καμαρίνι του να τον συγχαρεί μετά από μία παράσταση της «Λαίδης Μακμπέθ του Μτενσκ».

«Η μουσική δεν είναι αστείο» λέει. «Μπορεί να μας μεταμορφώσει, μπορεί να μας διδάξει να αγαπάμε, να συγχωρούμε, να βοηθούμε, να δείχνουμε έλεος και συμπόνια, να γιορτάζουμε την ελπίδα».
εμφάνιση σχολίων