0
3
σχόλια
902
λέξεις
CULTURE
Καλλιτέχνες απ όλον τον κόσμο και παγκόσμιες πρεμιέρες. Για 15 ημέρες το πολυμορφικό φεστιβάλ κάνει κατάληψη σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
 
25 Απριλίου 2019
Το γνώρισμα του φεστιβάλ που το κάνει τόσο ξεχωριστό, είναι το στοιχείο της έκπληξης. Κάθε χρονιά ξετυλίγεται απροσδόκητα μέσα στις γειτονιές της πόλης, μπερδεύεται με τη ζωή της, ανοίγει πόρτες και χαράζει πρωτόγνωρες διαδρομές, με πολυμορφικές και υβριδικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, περιηγήσεις, περιπάτους, ιδιότυπες ξεναγήσεις.

Το φεστιβάλ που έχει στον πυρήνα της ύπαρξής του την Αθήνα επιστρέφει, από τις 5 έως τις 19 Μαΐου. Το 6ο FFF αυτή τη φορά εξερευνά την έννοια των «κοινών» από πολλές οπτικές γωνίες: πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε και να συνδιαλλαγούμε μέσα στις σύγχρονες μητροπόλεις; Πώς ζούμε μαζί, αν και προερχόμαστε από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτιστικά υπόβαθρα;

Διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν σε πρεμιέρα τα projects τους, που ερευνούν αυτή τη συνύπαρξη μέσα από πολύμηνη συνεργασία με επιστήμονες και συλλογικότητες της πόλης. Ανάμεσα σε αυτά που θα δούμε/βιώσουμε: Η ομάδα Raqs Media Collective από το Δελχί, μας προσκαλεί σε μια ιδιότυπη κατάδυση στην Αθήνα. Η καλλιτέχνις Τania Εl Κhoury μας πηγαίνει μια μυστηριώδη βόλτα εκτός Στέγης, προς αναζήτηση «ενέργειας». Ενώ η Franziska Pierwoss και η Sandra Teitge μας προσκαλούν σε ένα δείπνο, για να συζητήσουμε ένα κομβικό ζήτημα, το οποίο συχνά παραβλέπεται.


Πάμφιλος - Raqs Media Collective #Έκθεση #Στέγη #Δωρεάν: Μπορεί κανείς να ανακαλύψει μια φιλοσοφική θέση για τη φιλία μεταξύ όλων των ανθρώπων (Πάμφιλος) μέσα σε ένα πλοίο που ναυάγησε μερικά χρόνια μετά την επανάσταση των σκλάβων υπό τον Σπάρτακο; πόσο βαθιά πρέπει να βουτήξεις για να βρεις αυτό που ψάχνεις; Mε αφορμή το ναυάγιο των Αντικύθηρων, και ειδικότερα δυο από τα λιγότερο διάσημα ευρήματα του –ένα κατακερματισμένο άγαλμα φιλοσόφου και μια κούπα που έχει πάνω της χαραγμένο το όνομα «Πάμφιλος»–, η διεθνούς φήμης ομάδα Raqs Media Collective, από την Ινδία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Fast Forward Festival 6, και κάνει κατάδυση στην Αθήνα. 5-19 Μαΐου, είσοδος δωρεάν. Παράλληλες δράσεις «Οι συζητήσεις του Πάμφιλου»  6-8 Μαΐου. Είσοδος δωρεάν με σειρά προτεραιότητας.

Wu Tsang - One emerging for a Point of View #Έκθεση #Στέγη #Δωρεάν: Μπορούν δυο γυναίκες να συνομιλήσουν χωρίς να συναντηθούν ποτέ; Καταργώντας τα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, η wu tsang παρουσιάζει μια βίντεο εγκατάσταση, μετά από ανάθεση του fast forward festival 6, ρίχνοντας μια διαφορετική ματιά στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Από κοινού με την περφόρμανς της, Sudden Rise at a Given Tune, τα δυο έργα συνομιλούν, δημιουργώντας ανατρεπτικές εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας. 5-19 Μαΐου, Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Wu Tsang - Sudden Rise at a Given Tune #Performance #Στέγη: ποια είναι η σχέση του ζωντανού με το προηχογραφημένο; Η σκηνοθέτρια Wu Tsang, μαζί με έναν τσελίστα, έναν χορευτή, έναν ποιητή, μια παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής και μια διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, παρουσιάζουν ένα κολλάζ λέξεων, κινηματογραφικών εικόνων, κινήσεων και ήχων σε μια περφόρμανς σε εξέλιξη, που μεταβάλλεται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη διαρκή επινόηση. 5 Μαΐου, εισιτ. 5-7 ευρώ.

Μarwa Αrsanios - Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2 #Δωρεάν #Visual Arts #Πλ. Βικτωρίας: Μπορεί μια συμμαχία γυναικών με τη φύση να αποτρέψει την καταστροφή της γης; Η κάμερα της Μarwa Αrsanios παρακολουθεί τη ζωή σε ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας όπου κατοικούν μόνο γυναίκες και αναδεικνύει μια εναλλακτική οικονομία με διαφορετικούς κανόνες. Θα μπορούσε αυτή να σταθεί ως ένας διαφορετικός τρόπος διαβίωσης στον σύγχρονο κόσμο; 5-19 Μαΐου, Φερών 18, πλατεία Βικτωρίας. Είσοδος δωρεάν.

Πέτρος Μώρης – Το Δώρο του Αυτοματισμού #Δωρεάν #Έκθεση #Συζήτηση #Performance #Στέγη: Μια σειρά αντιμνημειακών δημόσιων γλυπτών τοποθετούνται στο προαύλιο του Μεγάρου Υπατία. Οι υβριδικές συνθέσεις του Πέτρου Μώρη συνομιλούν με τα αρχαία αυτόματα και την εκπαιδευτική τους κληρονομιά, αντλώντας ταυτόχρονα ερεθίσματα από τη street art και τη διαδικτυακή κουλτούρα. 5-19 Μαΐου, είσοδος δωρεάν.

Koki Tanaka - Rehearsal for a common(s) future #Διαδραστικό: Μια ασυνήθιστη «πρόβα» για ένα μέλλον βασισμένο στην αλληλεγγύη και τα κοινά. ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξυπνούν τη φαντασία μέσω της ποίησης και του παιχνιδιού, ανοίγοντας ρωγμές στην αδράνεια. 5-19 Μαΐου, Αθήνα, Λέσβος, Θεσσαλονίκη. Διαδραστικό παιχνίδι: Παρασκευή 10 Μαΐου, 18:00 . Είσοδος δωρεάν με δελτίο.

Τania Εl Κhoury - Τhe Search for Power #Διαδραστικό #Αθήνα: Μια πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι. Η Τania el Κhoury φωτίζει την ιστορία του ηλεκτρισμού στη Βηρυτό, προκειμένου να μιλήσει για τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας και την απροσπέλαστη γνώση. Πως μπορούμε να καταγράψουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πως γινόμαστε ενεργό μέρος τους; Η δράση ξεκινά από την είσοδο της Στέγης. Φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια. 10-12 Μαΐου,. Εισιτ.: 5-10 ευρώ.

Thomas Bellinck - Tο Άγριο Κυνήγι #Στέγη: Στην ακουστική περφόρμανς του Τhomas Βellinck, “Simple as abc #3: The Wild Hunt”, ξετυλίγονται ιστορίες σύγχρονου ανθρωποκυνηγητού. Πόσο σαφής και πόσο αναστρέψιμος είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε θύμα, κυνηγό και παρατηρητές; Η περφόρμανς συναρμολογεί ένα πολυφωνικό πορτραίτο του σύγχρονου ανθρωποκυνηγητού που κρύβεται πίσω από το φαινόμενο της μετανάστευσης. 12-15 Μαίου, εισιτ.: 5-7 ευρώ.

Franziska Pierwoss & Sandra Teitge - Από τα βουνά της φυλής - ένα δείπνο για τη διαχείριση απορριμμάτων και την σχετική οικονομία #Στέγη #Συζήτηση #Διαδραστικό: σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, η φυλή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Ευρώπη. Η Franziska Pierwoss και η Sandra Teitge προσκαλούν σε δείπνο ειδικούς από τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και κοινό, προκειμένου να συζητήσουν για το κομβικό αυτό ζήτημα, το οποίο συχνά παραβλέπεται. 15 Μαΐου. Είσοδος με πρόσκληση. Συμπληρώνουμε τη σχετική φόρμα εδώ.


Info: Fast Forward Festival 6, 5-19 Μαίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Παραστάσεις με, και χωρίς, είσοδο.
εμφάνιση σχολίων