0
1
σχόλια
422
λέξεις
CULTURE
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου εμφανίζονται στην εγκατάσταση The Killing of Zak Kostopoulos, στα πλαίσια της έκθεσης For Ever More Images? στη Στέγη. Ένα πολύ ενδιαφέρον προτζεκτ
 
DOCTV.GR
18 Απριλίου 2019
Tο Forensic Architecture είναι ένα ερευνητικό κέντρο που αναλαμβάνει προηγμένες έρευνες συνδυάζοντας νέες τεχνολογίες για λογαριασμό οργανισμών πολιτικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch, το B’tselem, το Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας και ο ΟΗΕ.

Στην έκθεση For Ever More Images? κάνει δημόσιο το πιο πρόσφατο βίντεο που έχει προκύψει στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και μας καλεί να παραθέσουμε στοιχεία που τυχών ξέρουμε.  Να σημειωθεί ότι το βασικό ερώτημα που αποπειράται να απαντήσει η έκθεση For Ever More Images? είναι ο τρόπος με τον οποίο η δύναμη των εικόνων αλλάζει το παρόν και το μέλλον μας. Το βίντεο αυτό προβάλλεται στο πλαίσιο της έκθεσης, κάτω από τον τίτλο The Killing of Zak Kostopoulos.

Το Forensic Architecture (FA) είναι ένα ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Ιδρύθηκε το 2010 από τον καθηγητή Eyal Weizman, αποτελείται από άτομα που δραστηριοποιούνται στα πεδία των τεχνών, των επιστημών, της δικηγορίας, της ανάπτυξης λογισμικού κ.ά., ενώ συνεργάζεται με μια ευρεία γκάμα άλλων κλάδων και τομέων, ώστε να αναπτύξει και να διαδώσει νέες τεχνικές εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων. Το FA ουσιαστικά αναλαμβάνει προηγμένες έρευνες που αξιοποιούν εργαλεία της αρχιτεκτονικής και των μίντια εξ ονόματος διεθνών εισαγγελέων, ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και οργανισμών πολιτικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch, το B’tselem, το Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας και ο ΟΗΕ.

Ο Ζακ Κωστόπουλος χτυπήθηκε μέχρι θανάτου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, κάτω από το φως της ημέρας, στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία έκανε μικρή προσπάθεια να μαζέψει στοιχεία, ενώ δεν σφράγισε άμεσα τον τόπο του εγκλήματος. Τα βασικά υλικά που παρουσιάστηκαν στη δίκη, ήταν κυρίως στοιχεία και πλάνα από βίντεο που μάζεψαν τα media. Έτσι, οι πολίτες ξεκίνησαν να βοηθούν στην έρευνα καταθέτοντας τα δικά τους στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην υπόθεση του Ζακ.

Για την υπόθεση του Ζακ, η FA εξερευνά ερωτήματα όπως: Ποιος είναι τελικά ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι; Γιατί είναι τόσο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος; Πώς κατέληξε ο Ζακ παγιδευμένος στο κοσμηματοπωλείο; Ποια ήταν η συμβολή της αστυνομίας τον θάνατο του και τι ρόλο έπαιξε η ταυτότητα του Ζακ στην εξέλιξη των γεγονότων; Η έρευνα διεξάγεται ακόμα και μπορούμε να καταθέσουμε κι εμείς τα στοιχεία μας, εδώ.


Info: Forensic Architecture “The Killing of Zak Kostopoulos”, εκθεσιακός χώρος της Στέγης, στο πλαίσιο της έκθεσης-εγκατάστασης “For Ever More Images?”. Έως 22 Απριλίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
εμφάνιση σχολίων