1
1
σχόλια
510
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«H έκδοση του Assange στην Αμερική του Trump δεν είναι σωστή». Η άποψη του Guardian (και το γιατί συνελήφθη) είναι ενδιαφέρουσα
 
DOCTV.GR
12 Απριλίου 2019
«Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012. Είναι σχεδόν επτά χρόνια από τότε που ο Julian Assange ζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ του Λονδίνου.

Με την πάροδο των ετών, το όνειρο του Εκουαδόρ υπέρ του κ. Assange έχει ψυχθεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης της πολιτικής.

Πριν από δύο μήνες οι σχέσεις Εκουαδόρ και Assange άρχισαν να καταψύχονται. Άρχισαν να εμφανίζονται έγγραφα που φαίνεται να εμπλέκουν τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Lenín Moreno, σε διαφθορά, ψευδορκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα οποία αρνείται. Σύμφωνα με τον κ. Moreno πριν από μια εβδομάδα, ο κ. Assange παραβίασε τις προϋποθέσεις ασύλου του. Ακολούθησαν φήμες ότι σύντομα θα φύγει από την πρεσβεία.

Αυτά τα γεγονότα δεν έχουν συμβεί σε ένα παγκόσμιο κενό. Τα πράγματα έγιναν πιο απειλητικά για τον Assange από τότε που ο Donald Trump διαδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο πριν από δύο χρόνια.

Η οικονομία του Εκουαδόρ αντιμετωπίζει ύφεση και αυξανόμενο χρέος. Έχει μόλις αποκατασταθεί από το ΔΝΤ, στο οποίο οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων.

Ο Trump έλαβε πρόσφατα την έκθεση Mueller, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, και εξέτασε τους ισχυρισμούς ότι η WikiLeaks συμμετείχε στη δημοσίευση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβαν ρώσοι χάκερ κατά τις εκλογές του 2016. Επίσης, ο Trump απαιτεί αυστηρότερα καθεστώτα κατά των λατινοαμερικανών μεταναστών και των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Όλα αυτά οδηγούν σε μια πιο αντιπαραθετική στάση των ΗΠΑ έναντι χωρών όπως ο Ισημερινός και αντιφρονούντες όπως ο Assange. Η σχετική επιείκεια των τελευταίων χρόνων του Obama έδωσε τη θέση σε μια πιο τιμωρητική προσέγγιση των πολιτικών δικαιωμάτων. Σε μία από τις τελευταίες του προεδρικές πράξεις, ο Obama μετέβαλε την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στην Chelsea Manning, στρατιωτική αναλύτρια των ΗΠΑ που διέρευσε πληροφορίες στο Wikileaks. Σύμφωνα με τον κ. Trump, η κα Manning επιστρέφει ξανά στη φυλακή, με απροσδιόριστη ποινή για την άρνησή της να δώσει περαιτέρω στοιχεία σε μια μυστική μεγάλη επιτροπή που ερευνά το WikiLeaks. Τον περασμένο Νοέμβριο κατέστη σαφές ότι και ο Assange κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ -αν και δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί λεπτομέρειες.

Από την πρώτη ως την τελευταία, ο Assange αποτελεί έναν ηθικά μπερδεμένο ιστό: Ο Guardian πιστεύει ότι ο Assange δημοσιεύει πράγματα που δεν πρέπει πάντα να δημοσιεύονται - εδώ και πολύ καιρό υπάρχει ένα δύσκολο χάσμα μεταξύ τους. Αλλά πιστεύει επίσης πως έχει φωτίσει πράγματα που δεν θα έπρεπε ποτέ να ήταν κρυμμένα.

Όταν εισήλθε για πρώτη φορά στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο Assange προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για ισχυρισμούς για βιασμό και κακομεταχείριση. Αυτό ήταν λάθος. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα αγγλικά δικαστήρια για να παρακάμψει τη εγγύηση. Εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία και συλληφθεί, θα πρέπει να απαντήσει γι 'αυτό, ίσως με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απέλαση στη χώρα του, την Αυστραλία. Τίποτα δεν είναι εύκολο, ούτε και ο ίδιος ο κ. Assange. Αλλά δεν θα ήταν ασφαλές ούτε σωστό το Ηνωμένο Βασίλειο να εκδώσει τον κ. Assange στην Αμερική του κ. Trump.

Το ντοκιμαντέρ των Wikileaks
εμφάνιση σχολίων