0
3
σχόλια
261
λέξεις
VISUALISM
Στη θέση μιας βιτρίνας τις νύχτες ξεφυτρώνει ένα θέατρο. Το βραβευμένο κτίριο που δημιουργήθηκε με σκοπό την κοινωνικοποίηση
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Απριλίου 2019
Στη διάρκεια της ημέρας δεν φαίνεται τίποτε άλλο από μια βιτρίνα καταστήματος, με σκούρα τζάμια και μια μικρή τέντα. Όμως όταν νυχτώσει, ένα κρυφό θέατρο εμφανίζεται στη θέση της βιτρίνας.

Το θέατρο Storefront βρίσκεται στην μικρή πόλη Lyons της Νεμπράσκα, η οποία αριθμεί λιγότερους από 900 κατοίκους. Είναι δημιούργημα του καλλιτέχνη Matthew Mazzotta, ο οποίος είναι διάσημος για την ιδιότητά του να δημιουργεί περιβάλλοντα κατάλληλα για επικοινωνία ή νέες μορφές κοινωνικότητας ανάμεσα στους ανθρώπους.


Με αυτή την εγκατάσταση, ο Mazzotta θέλησε να αναζωογονήσει τον κεντρικό δρόμο μιας επαρχιακής πόλης που είχε μαραζώσει, καθώς πολλά από τα μικρά μαγαζιά του έκλεισαν εξαιτίας των φθηνών μεγάλων αλυσίδων.
 

Στο ιδιότυπο θέατρο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις αλλά και προβολές -για τις οποίες καταφτάνει μια οθόνη που τη σέρνει ένα τρακτέρ

Το θέατρο βρίσκεται πίσω από την βιτρίνα ενός καταστήματος, η οποία τη νύχτα ξετυλίγεται, ανοίγει πτυσσόμενα, και προσγειώνεται στο δρόμο αποκαλύπτοντας 100 θέσεις με μια κερκίδα από καθίσματα. Εκεί γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικά αλλά και προβολές, για τις οποίες καταφτάνει συμπληρωματικά και μια οθόνη -που τη σέρνει ένα τρακτέρ.

Το Storefront Theatre σχεδιάστηκε για να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και αυτό έγινε πριν καλά-καλά στηθεί αφού για τη δημιουργία του βοήθησαν και οι κάτοικοι, είτε με χρηματικές προσφορές είτε με εθελοντική εργασία. Το έργο ανακηρύχτηκε Αρχιτεκτονικό Έργο της Χρονιάς, κερδίζοντας το Rebirth Project of the Year των Dezeen Awards που έγινε στο Λονδίνο, αλλά και το Architecture Project of the Year 2018, αφήνοντας πίσω του projects μεγάλων εταιρειών.
εμφάνιση σχολίων