0
1
σχόλια
407
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Μάθημα, γλώσσες, φροντιστήρια. Η έρευνα του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει πόσο ακριβή είναι η «δωρεάν Ελληνική παιδεία» τη στιγμή που δεν δίνονται κονδύλια γι’ αυτήν
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Απριλίου 2019
Η δημόσια και δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα κοστίζει ακριβά. Τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες, αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών για τις οικογένειες με μαθητές όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο «Εκπαίδευση στην Ελλάδα: Κρίση και εξέλιξη της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στη δημόσια δαπάνη για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ το 87% του προϋπολογισμού αυτού φτάνει για να καλυφθούν μόνο οι μισθοί του ανθρώπινου δυναμικού χωρίς περαιτέρω εκπαίδευσή τους.
 

Το 2016 το ποσοστό δαπάνης για την εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
-Το 87% των δαπανών της ελληνικής οικογένειες με παιδιά στο γυμνάσιο και στο λύκειο ξοδεύονται σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες.

-Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το μεγαλύτερο έξοδο αποτελεί η ξένη γλώσσα (53%). Ακολουθούν τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία (35%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έφτανε το 42%).

-Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα έξοδα επιμερίζονται σε ξένες γλώσσες, φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, καλύπτοντας το 87% του συνόλου των εξόδων.

-Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταγράφεται άνοδος των δαπανών λόγω των μεταπτυχιακών. Οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν το 80% των συνολικών δαπανών για την εκπαίδευση στη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η ιδιωτική δαπάνη από 3,9% το 2008, έφτασε το 9% μέσα στο 2016.

-Τα μεγάλα τα έξοδα ξεκινούν από νωρίς, καθώς η δαπάνη για φροντιστήρια στις τάξεις του δημοτικού, από τα 3,3 εκατ. ευρώ το 2008, έφτασε το 2016 τα 11,3 εκατ. ευρώ.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία η δημόσια δαπάνη για το 2015 στην Παιδεία έφτασε τα 8,7 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη ιδιωτική δαπάνη ήταν 2,2 δισ. ευρώ.

-Το μεγαλύτερο ποσοστό στη δημόσια δαπάνη εντοπίζεται το 2011 στα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται ότι «λύγισαν» πολύ νωρίτερα από την οικονομική κρίση, καθώς το 2009 οι δαπάνες ήταν 3,3 δισ. ευρώ και στη συνέχεια κάθε χρόνο μειωνόταν γεωμετρικά.

Η σύγκριση της εκπαιδευτικής δαπάνης στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, φανερώνει τη διαχρονική υστέρησή της χώρας. Η εκπαιδευτική δαπάνη στην Ελλάδα την εξεταζόμενη περίοδο, κυμάνθηκε μεταξύ 7,4% και 9,2%. Την ίδια περίοδο, στην Ε.Έ. ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμάνθηκε 10,1% - 11,1%. Το 2016 το ποσοστό δαπάνης για την εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη (8,6%). Πιο χαμηλά βρέθηκε μόνο η Ιταλία με 7,9%.


Διαβάστε επίσης: Αν η εκπαίδευση ήταν μάθηση
εμφάνιση σχολίων