0
5
σχόλια
317
λέξεις
CULTURE
H έκθεση που έκανε τον γύρο του κόσμου έρχεται στην Αθήνα με 300 εκθέματα από την προϊστορική εποχή έως τον 20ό αιώνα
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
19 Μαρτίου 2019
Η Αραβία έχει ένα σημαντικότατο πολιτιστικό παρελθόν και τα 300 εκθέματα της έκθεσης ακολουθούν την πολιτισμική της εξέλιξη από την προϊστορική εποχή έως και τον 20ό αιώνα. Η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία», που ξεκίνησε το 2010 στο Λούβρο και ταξίδεψε σε 14 πόλεις, σε τρεις Ηπείρους, πριν φτάσει στην Αθήνα. Ο 16ος σταθμός της στο Μουσείο Μπενάκη, σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίασή της στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα περισσότερα από τα 300 εκθέματα δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα προέλευσής τους ενώ παρέχουν μια πανοραμική εικόνα των διαφορετικών πολιτισμών, που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο, στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την αυγή του σύγχρονου κόσμου.


Μέσα από τους θησαυρούς της γνωρίζουμε την πορεία της Αραβίας προς τη Μεσόγειο, την Ασία και τη Μεσοποταμία, τις προϊστορικές μετακινήσεις, τις προσκυνηματικές οδούς του 7ου αιώνα μ.Χ. που οδηγούσαν στη Μέκκα και τις πολυπολιτισμικές επιρροές που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό τους.
 

Η παρουσίαση ξεκινάει με τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις, συνεχίζει με τους αρχαίους πολιτισμούς έως την έλευση του Ισλάμ, καταλήγοντας στην ενοποίηση της Σαουδικής Αραβίας          

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκουμε από καθημερινά αντικείμενα μέχρι επιβλητικά αγάλματα μεγάλων διαστάσεων, και από επιτύμβιες στήλες μέχρι πολύτιμες θρησκευτικές προσφορές.

Πολλά αντικείμενα αποκαλύπτουν τις επιρροές από άλλους πολιτισμούς, ενώ υπάρχουν και ευρήματα εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική παράδοση, τα οποία είτε μεταφέρθηκαν εκεί μέσω των καραβανιών είτε παρήχθησαν τοπικά.

Η παρουσίαση ξεκινάει με τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις, συνεχίζει με τους αρχαίους πολιτισμούς έως την έλευση του Ισλάμ, καταλήγοντας στην ενοποίηση της Σαουδικής Αραβίας, ολοκληρώνοντας έναν μεγάλο κύκλο της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της χερσονήσου.


Info: Δρόμοι της Αραβίας - Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία, 21 Μαρτίου - 26 Μαΐου, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα. Πέμπτη - Κυριακή: 10:00 - 18:00 και Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 22:00. Εισιτ.: 4-8 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων