0
2
σχόλια
340
λέξεις
CULTURE
Το Άρχείο Καβάφη θα αποκτήσει τη δική του στέγη στην Αθήνα ενώ η ψηφιοποίησή του ολοκληρώθηκε και είναι προσβάσιμη σε όλους στα ελληνικά και στα αγγλικά
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
15 Μαρτίου 2019
Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε πριν μερικά χρόνια το αρχείο του ποιητή Κ.Π. Καβάφη (29 Απριλίου 1863-29 Απριλίου 1933), που περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα, έργα και προσωπικά αντικείμενα.

Σήμερα το αρχείο Καβάφη πλέον εντάσσεται στο πεδίο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, δίπλα στα ψηφιακά αρχεία του William Blake, της Emily Dickinson, και άλλων σπουδαίων δημιουργών.

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποίησε περισσότερα από 2.000 αρχειακά του Κ. Π Καβάφη που είναι διαθέσιμα προς όλους στην ψηφιακή συλλογή του αρχείου Καβάφη, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί το αρχείο Αλέκου και Ρίκας Σεγκοπούλου στο οποίο περιλαμβάνεται υλικό σχετικό με τον ποιητή, καθώς και το αρχείο της «Αλεξανδρινής Τέχνης», του περιοδικού που διηύθυναν με την συχνή καθοδήγηση του Καβάφη.
 

Σήμερα το αρχείο Καβάφη πλέον εντάσσεται στο πεδίο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, δίπλα στα ψηφιακά αρχεία του William Blake, της Emily Dickinson, και άλλων σπουδαίων δημιουργών


Αυτή η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του έργου του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή συνοδεύεται και από την είδηση ότι θα αποκτήσει σύντομα την δική του επίσημη στέγη σε ειδικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, όπου εκτός από τα πολύτιμα χειρόγραφα των ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή, θα φιλοξενηθούν πεζά λογοτεχνικά κείμενα, τα άρθρα οι μελέτες και σημειώσεις του, χειρόγραφα, φωτογραφίες, κείμενα ημερολογιακού χαρακτήρα και προσωπικά αντικείμενα όπως η βιβλιοθήκη του.
 

Σκοπός είναι το αρχείο να γίνει προσβάσιμο σε κοινό, ερευνητές, να μην κατακερματιστεί και να διαδοθεί ο διεθνής χαρακτήρας της γραφής του ποιητή σε όλο τον κόσμο         

Σκοπός είναι το αρχείο να γίνει προσβάσιμο σε κοινό και ερευνητές, να μην κατακερματιστεί και να διαδοθεί ο διεθνής χαρακτήρας της γραφής του ποιητή σε όλο τον κόσμο. Συμπληρωματικά, το Αρχείο Καβάφη υποστηρίζει επίσης ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στο ευρύ κοινό και σε εφήβους, ενώ απονέμει επίσης υποτροφίες σε υποψηφίους στον τομέα των καβαφικών σπουδών.

Μπορούμε να εξερευνήσουμε το νέο ψηφιακό αρχείο Κ.Π. Καβάφη, εδώ.


Διαβάστε επίσης:
Κ.Π. Καβάφης: 7 ποιήματα
150 χρόνια Καβάφης: «Ευχαριστών θερμώς»
εμφάνιση σχολίων