0
1
σχόλια
533
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
28 Φεβρουαρίου 2019
Ανατρεπτικοί δημιουργοί, πρωτότυπα αφιερώματα, 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις. Αυτές και πολλές άλλες κινηματογραφικές εκπλήξεις μας περιμένουν στο 21οΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει για άλλη μια χρονιά την συναρπαστική τέχνη του ντοκιμαντέρ, από την 1η έως τις 10 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Συκεών.


Η αυλαία θα ανοίξει την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης του Νικ Μπρούμφιλντ, που αφηγείται ένα μεγάλο έρωτα: αυτόν του Λέοναρντ Κοέν με την Νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν. Το 21ο ΦΝΘ ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον με ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας: το φιλμ Maiden του Άλεξ Χολμς που ξετυλίγει το χρονικό ενός παράτολμου θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού. Το Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 10 ντοκιμαντέρ -δύο εκ των οποίων ελληνικά- που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Επίσης, καλωσορίζουμε την Εικονική Πραγματικότητα με το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ VR/Virtual Reality που φέτος φιλοξενείται στους χώρους του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Στο Διεθνές Πρόγραμμα ανακαλύπτουμε όσα μας ενώνουν με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από ντοκιμαντέρ που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Περιβάλλον, τη Μνήμη και την Ιστορία, την Πολιτική, τη Μουσική, το Σινεμά και άλλες τέχνες, ιστορίες από όλο τον κόσμο (Ανθρώπινη κατάσταση), το φαγητό (Food vs. Food), πειραματικές προτάσεις (>>Film Forward), καθώς και τα παιδιά και τους εφήβους (Docs for Kids).

Αφιερώματα:
- Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με τα ζώα μέσα από το αφιέρωμα Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα; που εμπνέεται από το ομώνυμο δοκίμιο του ριζοσπάστη διανοούμενου Τζον Μπέρτζερ (1926-2017) και παρουσιάζει μια επιλογή αιχμηρών ντοκιμαντέρ.
- Ανακαλύπτουμε τη μαγεία των εικόνων του κινέζου Γουάνγκ Μπινγκ, μέσα από το αφιέρωμαστο έργο του που χαρτογραφεί σε real time στιγμές από τη σύγχρονη Κίνα, δίνοντας βήμα στους απόκληρους της κοινωνίας.
- Υποδεχόμαστε τον αυστριακό καλλιτέχνη Γκούσταβ Ντόιτς με αφορμή το αφιέρωμα στο πειραματικό κινηματογραφικό σύμπαν του, μια απρόσμενη σύνθεση που φέρνει κοντά το χθες και το σήμερα του σινεμά.
- Διερευνούμε το φαινόμενο της γραφειοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα από πέντε ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στο αφιέρωμα Σε μια κόλλα χαρτί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τα τρία επίσημα trailers της διοργάνωσης επιμελήθηκε ο Φραγκίσκος Φαντόπουλος (animation: Φιλίπ Σαρπεντιέ).

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και το Πρόγραμμα Ταινιών στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ εδώ.


Info: 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 1 – 10 Μαρτίου. Στις αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Συκεών. Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους, Αποθήκη Δ, Αποθήκη 1. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00. Τιμή εισιτηρίου: €4 (3€ για τις αίθουσες του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης και του Κλειστού Δημοτικού Θεάτρου Συκεών). Προπώληση εισιτηρίων: 26-28/2 στο γυάλινο BOX στην πλατεία Αριστοτέλους (ώρες λειτουργίας: 11:00 – 19:00). Δυνατότητα on line αγοράς εισιτηρίων.
εμφάνιση σχολίων