0
2
σχόλια
718
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Γνωριμία με τον καινοτόμο και μυστηριώδη συνθέτη του 20oυ αιώνα, σε μια 4ήμερη γιορτή. Από τη Στέγη και το Ωδείο Αθηνών, με ελεύθ. είσοδο
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
28 Φεβρουαρίου 2019
Ο Ολιβιέ Μεσσιάν (Αβινιόν 1918 – Κλισύ 1992) ήταν ργανίστας, πιανίστας αλλά και ορνιθολόγος. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Επηρέασε πλήθος συνθετών της νεότερης γενιάς και υπήρξε μία από τις ηγετικές μορφές του μουσικού κινήματος «Νέα Γαλλία».

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αντλώντας έμπνευση από διαφορετικές πηγές (από τη μουσική της Ιαπωνίας μέχρι τα φαράγγια της Γιούτα). Ο Μεσσιάν ανέπτυξε μια προσωπική μουσική γλώσσα, που βασίζεται σε ρυθμούς της ινδικής μουσικής και τη μετρική της αρχαίας ελληνικής μουσικής.
 

Χρησιμοποίησε ηχογραφήσεις πουλιών από τα πολλά ταξιδια του, σπάνια οργάνα (όπως τα Γκαμελάν κρουστά της Ινδονησίας) ενώ ήταν πρωτοπόρος στη χρήση ηλεκτρονικών οργάνων (όπως τα κύματα Μαρτενό)

Χρησιμοποίησε ηχογραφήσεις πουλιών, σπάνια οργάνα (όπως τα Γκαμελάν κρουστά της Ινδονησίας) ενώ ήταν πρωτοπόρος στη χρήση ηλεκτρονικών οργάνων (όπως τα κύματα Μαρτενό). Το κελάηδισμα των πουλιών ήταν κάτι συναρπαστικό για εκείνον, καθώς πίστευε ότι τα πτηνά είναι οι μεγαλύτεροι μουσικοί και θεωρούσε τον εαυτό του εξίσου ορνιθολόγο όσο και συνθέτη. Στα πολλά ταξίδια του έκανε λεπτομερή καταγραφή τιτιβισμάτων, τα οποία και χρησιμοποίησε μεταγράφοντάς τα στη μουσική του. Αυτή η καινοτομία ονομάστηκε style Oiseau.

Αναγνωρίστηκε διεθνώς για την εμπνευσμένη διδασκαλία του στο Conservatoire του Παρισιού και συγκέντρωσε κοντά του πολλούς συνθέτες όπως ο Pierre Boulez, ο Karlheinz Stockhausen, ο Ιάννης Ξενάκης, ο Gérard Grisey, ο Tristan Murail και ο György Kurtág


Με αφορμή τα 110 χρόνια που συμπληρώθηκαν το 2018 από τη γέννηση του μεγάλου θεωρητικού, οργανίστα, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης, Olivier Messiaen, η Στέγη συνεργάζεται με το Ωδείο Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,

Το αφιέρωμα έχει προσκεκλημένους δύο εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής, τον πιανίστα Florent Boffard, μαθητή της Yvonne Loriod, συζύγου του Ολιβιέ Μεσσιάν και ιδανικής ερμηνεύτριας των έργων του, καθώς και του συνθέτη Alain Louvier που μαθήτευσε στην τάξη του Μεσσιάν, από την οποία πέρασαν μερικοί από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης ομιλίες και ανοιχτά masterclasses για σπουδαστές οργάνων και συνθέτες.


ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ
20:30 - Ρεσιτάλ πιάνου του Florent Boffard
Olivier Messiaen: “Le Courlis cendré”
Tristan Murail: “La Mandragore”
Olivier Messiaen: “L'Alouette lulu”
George Benjamin: “Shadowlines”
Olivier Messiaen: “Le Loriot”

ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ
9:30-13:00 και 15:00-18:00 - Masterclass πιάνου και μουσικής δωματίου του Φλοράν Μποφάρ
σε έργα του Ολιβιέ Μεσσιάν, Τριστάν Μυράιγ και Γκιόργκι Κούρταγκ (στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση).
Συμμετέχουν οι: Μυρτώ Ακρίβου, Γιάννης Ζώραπας, Χριστίνα Κατίδου, Αναστασία Κουκιόγλου, Χάρης Μαϊμάρης, Νέλη Μαυροειδή, Ηρώ Μενέγου, Τατιάνα Νικολοπούλου, Δανάη Παπαδοπούλου, Θάλεια Παπαδοπούλου, Μαρία Παχνιστή, Έυα Σταύρου, Μαριάννα Τσίγκα
20:30 - Διάλεξη του Alain Louvier, με θέμα «Ο Μεσσιάν και η συναυλία της φύσης» (στα γαλλικά, με υπότιτλους στα ελληνικά)

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ
10:00-13:00 - Masterclass ανάλυσης του Αλαίν Λουβιέ.
Ανάλυση των έργων του Μεσσιάν, “Regard des Anges” για πιάνο (από τα «20 Βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος»), “La chouette hulotte” για πιάνο (από τον «Κατάλογο των Πουλιών») και “Couleurs de la Cité Céleste” για ορχήστρα. Η ανάλυση θα γίνει στα γαλλικά, με διαδοχική μετάφραση.
15:00-18:00 - Masterclass σύνθεσης του Αλαίν Λουβιέ σε επιλεγμένα έργα των συμμετεχόντων, τα οποία βασίζονται πάνω σε στοιχεία που προέρχονται από το έργο του Μεσσιάν (στα γαλλικά, με διαδοχική μετάφραση).
Συμμετέχουν οι συνθέτες: Πέτρος Ανδριώτης, Διαμαντίνα Βραχλιώτη, Χάρης Γκατζόφλιας, Ανθή Δαμβουνέλη, Θάνος Ζαμπούκας, Στέλλα Ζιωπούλου, Σπύρος Καλλιβωκάς, Χάρης Κατσίλης, Νίκη Κρασάκη, Κατερίνα Ντιντιλά, Γιώργος Σταματόπουλος, Δημήτρης Παπαβασιλείου
20:30 - Συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών, με τη συμμετοχή του Αλαίν Λουβιέ και της Marie-Paule Siruguet (πιάνο 4 χέρια), με έργα των Ολιβιέ Μεσσιάν, Gérard Grisey, François-Bernard Mâche, Αλαίν Λουβιέ και Γιώργου Κουρουπού.
Συμμετέχουν οι: Ναταλία Γεράκη, Τίτος Γουβέλης, Δημήτρης Δεσύλλας, Μαρία Ευστρατιάδη, Λευκή Καρποδίνη, Οδυσσέας Κορέλλης, Άγγελος Λιακάκης, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Σπύρος Μουρίκης, Μαρία Μυλαράκη, Βαγγέλης Νίνα

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ
16:00-18:00 - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Η ερμηνεία των έργων του Ολιβιέ Μεσσιάν», με τον Φλοράν Μποφάρ και Έλληνες πιανίστες που έχουν στο ρεπερτόριό τους έργα του Μεσσιάν.
Συντονισμός: Λορέντα Ράμου (στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση).
19:00 - Ο Φρανσουά-Μπερνάρ Μας, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Αλαίν Λουβιέ μιλούν για τις σπουδές τους με τον Μεσσιάν (στα ελληνικά και τα γαλλικά, με διαδοχική μετάφραση).
20:30 - Συναυλία μαθητών του Ωδείου Αθηνών και συμμετεχόντων στα masterclasses, με έργα του Μεσσιάν, μαθητών του και νέων συνθετών.


Info: Αφιέρωμα στον Ολιβιέ Μεσσιάν, 4 – 7 Μαρτίου 2019 | Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου B 17-19, Αθήνα. Είσοδος δωρεάν. Kρατήσεις δελτίων εισόδου: Τηλ. 210 7240673, Δε-Πα 13:30-18:30. Τα δελτία εισόδου παραλαμβάνονται στην είσοδο του Ωδείου Αθηνών

Διαβάστε επίσης: «Δίκη»: Μια διεθνής παραγωγή κατά της λογοκρισίας έρχεται στη Στέγη
 
εμφάνιση σχολίων