0
1
σχόλια
374
λέξεις
ΖΗΝ
Το λαμπερό κόκκινο κέικ με την βελούδινη υφή
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
18 Φεβρουαρίου 2019
Η μαλακή υφή του, του χαρίζει το όνομα «velvet». Θεωρείται ότι προέρχεται από την βικτοριανή εποχή όπου το σέρβιραν ως εντυπωσιακό επιδόρπιο. Ταιριάζει και με απλό λευκό γλάσο ή βουτυρόκρεμα αλλά ο πιο διαδεδομένος -και νόστιμος- τρόπος σερβιρίσματος είναι με κρέμα τυριού.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ: 465 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.,  460 γρ. ζάχαρη, 170 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 3 κουτ.σουπ. κακάο, 3 αυγά, 6 κουτ.σουπ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, 1 ½ κουτ.σουπ. υγρό εκχύλισμα βανίλιας ή δύο βανιλίνες σκόνη, 1 ½ κουτ.γλ. αλάτι, 370 γρ. ξινόγαλα , 1 1/2 κουτ.γλ. μηλόξιδο, 1 ½ κουτ.γλ. μαγειρική σόδα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ: 300 γρ. ζάχαρη άχνη, 125 γρ. τυρί κρέμα, 125 γρ. βούτυρο μαλακωμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια, 1 ½ κουτ.σουπ. εκχύλισμα βανίλιας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε σε ένα μεσαίο μπολ. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Χτυπάμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα πριν να προσθέσουμε το επόμενο. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, τη βανίλια και το κακάο. Τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ και χτυπάμε καλά. Σε μια κούπα ανακατεύουμε το αλάτι και το ξινόγαλο. Τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα κέικ εναλλάξ με το αλεύρι, σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας καλά. Σε ένα μπολάκι, αναμειγνύουμε το μηλόξιδο με τη μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε τα υλικά στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε δυο στρογγυλές φόρμες για κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε λίγη-λίγη την άχνη και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα μας μια απαλή κρέμα. Καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

ΜΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΚ: Όταν ψηθούν και κρυώσουν εντελώς τα κέικ μας, είναι έτοιμα για μοντάρισμα. Βάζουμε το πρώτο κέικ σε πιατέλα και καλύπτουμε με το ¹/3 της κρέμας τυριού. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε όλες τις πλευρές του με την υπόλοιπη κρέμα. Το κέικ μας είναι πανέτοιμο.
εμφάνιση σχολίων