0
1
σχόλια
1504
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Μπι στέλνει καρτ ποστάλ από το Λονδίνο και για χάρη της στήλης δοκιμάζει γυμνή γυμναστική
 
Από τον Νικόλα Μπι 
[email protected]
21 Μαρτίου 2019
*Νέα στήλη: Ο Νικόλας Μπι μας στέλνει καρτ-ποστάλ σε πολύχρωμο φόντο από την άλλη άκρη της Ευρώπης.  


Το νέο trend του Λονδίνου είναι αυτό της γυμνής γυμναστικής. Aς ξεκαθαρίσουμε κάτι: τα πάω καλά με το γυμνισμό. Προφανώς εννοώ στις παραλίες και σε αντίθεση με ένα μεγάλο μέρος κόσμου, δεν εννοώ το να είσαι όπως σε γέννησε η μητέρα σου με απώτερο σκοπό να ψωνιστείς και να κάνεις σεξ. Εννοώ να είσαι σε μια όσο το δυνατόν πιο ερημική παραλία γίνεται και να κάνεις τις βουτιές σου εντελώς ελεύθερος, να μαυρίζεις χωρίς να έχεις σημάδι από μαγιό και κυρίως να μην βλέπεις τον εαυτό σου σαν κινούμενη απλώστρα όπου για κάποιο λόγο ένα κομμάτι ύφασμα οφείλει να στεγνώσει πάνω σου.

Παρ’ όλα αυτά όταν άκουσα για τη γυμνή γυμναστική που λαμβάνει χώρα σε διάφορα γυμναστήρια του Λονδίνου αρχικά παραξενεύτηκα. Βέβαια αμέσως μετά σκέφτηκα πως ναι, ok, γυμνοί άντρες και γυμναστική, τι πιο gay από αυτό; Ίσως η Madonna. Άντε και η Britney Spears.

Το trend έχει ήδη κερδίσει πολλούς όχι μόνο εδώ, αλλά στη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία και αν και δεν μου γέμιζε το μάτι (not pun intended) δεν ανήκω σε αυτούς που απορρίπτουν ή κατακρίνουν κάτι χωρίς να το δοκιμάσουν. Όχι πως είχα την επιθυμία να παρευρεθώ σε μια εκγύμναση… butt naked. Μετά ξεκίνησα αυτή τη στήλη, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο θέμα και κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη της δοκιμής. Λίγο διαδικτυακό searching, μια λίστα επιλογών και πολλές βαθιές ανάσες αργότερα, ήμουν έτοιμος να τα πετάξω για χάρη του ρεπορτάζ.
 

Όχι πως είχα την επιθυμία να παρευρεθώ σε μια εκγύμναση… butt naked. Μετά ξεκίνησα αυτή τη στήλη, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο θέμα και κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη της δοκιμής  

Τι υπάρχει στο μενού; Επιλογή πρώτη οι διάφορες pop-up μάζωξης του personal trainer και Βρετανού πρωταθλητή wrestling Keith McNiven. Ο Keith διοργανώνει group σε διάφορα σημεία της πόλης και δεν κάνει διακρίσεις: μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε αποκλειστικά για άντρες, γυναίκες ή και μικτό. Αυτό το τελευταίο νομίζω είναι πάνω από τις δυνάμεις μου τουλάχιστον για πρώτη φορά, όμως πριν πάρω την όποια απόφαση ήθελα να μιλήσω μαζί του. Επέλεξα να είναι το πρώτο καθώς ο άνθρωπος είναι σοβαρός και έχει μερικούς δεκάδες τίτλους στο ενεργητικό του, οπότε η σκέψη αυτή με έκανε να νιώθω πιο άνετα ενώ ταυτόχρονα, ήθελα να μάθω πως το βλέπει ο ίδιος και γιατί το κάνει. Τι προσφέρει αυτή η νέα προσέγγιση γυμναστικής.

“Η γυμνή γυμναστική είναι ένας νέος συναρπαστικός τρόπος να καις θερμίδες. Πέρα από το προφανές πως δηλαδή απευθύνεται σε κόσμο που βρίσκει τα ρούχα περιοριστικά, είναι διασκεδαστική, γνωρίζεις και βλέπεις κόσμο κυριολεκτικά με άλλο μάτι, ενώ δίνει μια μοναδική διάσταση στην εκγύμναση που κάποιοι βρίσκουν βαρετή”. Ως εδώ καλά και αναμενόμενα, έχει όμως κάποιο πραγματικό όφελος ή πρόκειται απλά για ένα τέχνασμα ώστε να μη βαριέσαι; “Τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το συμβατικό τρόπο εκγύμνασης καθώς πέραν του ότι το κάνεις με περισσότερη όρεξη, γυμνάζεσαι και καλύτερα”. Η αιτιολόγηση; “Βλέποντας το γυμνό σου σώμα να κινείται και να κάμπτεται έχεις μεγαλύτερο κίνητρο να επιτύχεις καλύτερες επιδόσεις και πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα”.
 

Ο McNiven υποστηρίζει επίσης πως μακροπρόθεσμα θα νιώσεις και καλύτερα με το σώμα σου, όπως και να είναι αυτό, επειδή θα έχεις συνηθίσει όχι μόνο να το κοιτάζεις γυμνό, αλλά να το βλέπεις μπροστά σε άλλους και να εξοικειώνεσαι μαζί του στην φυσική του κατάσταση  

Ακούγεται λογικό. Βλέπεις τα λιπάκια στον καθρέφτη ενώ κάνεις τις κινήσεις, παθαίνεις ντουβρουτζά και συνεχίζεις δυναμικά σαν διαφημιστικό της Duracell μπας και σώσεις τίποτα. Και ξέρεις, εδώ δεν είναι έως το επόμενο καλοκαίρι που θα βγεις στην παραλία, είσαι ήδη τσιτσίδι, έχεις το έως το επόμενο session να διορθώσεις ό,τι προλαβαίνεις (το τίποτα δηλαδή αλλά πεισμώνεις). Ο McNiven υποστηρίζει επίσης πως μακροπρόθεσμα θα νιώσεις και καλύτερα με το σώμα σου, όπως και να είναι αυτό, επειδή θα έχεις συνηθίσει όχι μόνο να το κοιτάζεις γυμνό, αλλά να το βλέπεις μπροστά σε άλλους και να εξοικειώνεσαι έτσι μαζί του στην φυσική του κατάσταση. Προφανώς ο ίδιος είναι πολύ εξοικειωμένος γιατί παραδίδει το group training φορώντας ένα σορτσάκι…

Επιλογή δεύτερη για κάτι πιο χαλαρό, η γυμνή γιόγκα που στην Αυστραλία κάνει πάταγο και υπόσχεται τρομερή χαλάρωση και βελτιωμένο ύπνο. Στο μυαλό μου όμως έρχεται γρήγορα η σκέψη του να είναι ο μπροστινός στα 4, τούρλα καθώς και η θέα που θα έχω, οπότε την κουρτίνα τρία παρακαλώ.

Στην κουρτίνα αυτή έχουμε το NKD training που είναι στο Δυτικό Λονδίνο και με βολεύει υπέροχα καθώς βρίσκομαι στο Νοτιοδυτικό. Εδώ κάθε Κυριακή μαζεύονται μόνο άντρες σε group των 10-15 ατόμων και ιδρώνουν όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο. Λέω στο αγόρι αν θέλει να έρθει μαζί ώστε να δίνουμε “δύναμη” ο ένας στον άλλο, αλλά μου δίνει πόνο λέγοντας μου να μην τον μπλέκω και ξαφνικά βρίσκομαι σε ένα κανονικό γυμναστήριο όπου είναι κλειστό για τα υπόλοιπα μέλη και ανοιχτό μόνο για τους τολμηρούς. Η τόλμη αυτή στοιχίζει £15 και το concept έχει ως εξής: Από τις 3:30 το μεσημέρι όπου και αρχίζει το σέσιον, έχεις 30 λεπτά να κάνεις ό,τι προθέρμανση θες, όπως θες. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: είτε με τα ρούχα γυμναστικής σου, είτε με το εσώρουχο, είτε τελείως γυμνός. Προφανώς για να μην πέσεις κατευθείαν στα βαθιά αν είσαι καινούργιος και να σου έρθει με το μαλακό. Σα να βγάζεις το τσιρότο αργά και βασανιστικά, καθώς ενώ ξέρεις τι σε περιμένει, προσπαθείς να το καθυστερήσεις όσο μπορείς, κερδίζοντας μπόνους πόνο στην πορεία. Μετά από αυτό το μισάωρο και για ένα δίωρο (4-6) είμαστε όλοι σαν υπερμεγέθη, τριχωτά βρέφη και ένα και δυο και τρία και ξανά.
 

Ενδεικτικά να πω πως θεωρούν ως ευχάριστη έκπληξη αν κάποιος κατά τη διάρκεια του προγράμματος έρθει σε στύση και σε παρακινούν να μη νιώσεις άσχημα και τονίζουν πως είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού        

Σίγουρα το πιο gay από όσα δοκίμασα, κάτι που άλλωστε προμοτάρουν και οι ίδιοι τόσο από τα Μέσα στα οποία έχουν επιλέξει να διαφημίζονται, αλλά και το γενικότερο attitude. Ενδεικτικά να πω πως θεωρούν ως ευχάριστη έκπληξη αν κάποιος κατά τη διάρκεια του προγράμματος έρθει σε στύση και σε παρακινούν να μη νιώσεις άσχημα και τονίζουν πως είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Το οποίο ισχύει, ειδικά τη στιγμή που το σώμα σου γεμίζει τεστοστερόνη και αδρεναλίνη, αλλά όταν το διαφημίζεις κιόλας μην εντυπωσιαστείς αν μαζέψεις κόσμο που μπορεί να επιδιώκει και κάτι πέραν της γυμναστικής. Όπως και να ‘χει δεν είχα την “τύχη” να το ζήσω αυτό όσο ήμουν εκεί. Το καλό της όλης υπόθεσης είναι πως ιδρώνεις ελεύθερα, χωρίς να νιώθεις ύφασμα να κολλάει πάνω σου σε κάθε κίνηση. Το κακό της υπόθεσης είναι πως πρέπει γυμνός να κάτσεις εκεί που εξίσου γυμνός ίδρωσε πριν κάποιος άλλος. Not my cup of tea.

Η τελευταία επιλογή έμελε να είναι και η καλύτερη. Ενδεχομένως επειδή ήταν η πιο οικεία σε μένα μιας και αφορούσε το υγρό στοιχείο. Σα να έχεις πάει σε παραλία γυμνιστών, μόνο που δεν είσαι σε παραλία αλλά κλειστό κολυμβητήριο. Οπότε σα να έχεις πάει σε πισίνα φίλου, που έχει καλέσει διάφορους που δεν ξέρεις. Το καλό της υπόθεσης είναι πως ούτως ή άλλως ξεκινάω τη μέρα μου στο κολυμβητήριο οπότε το ‘χούμε, με εξαίρεση το μαγιό που ούτως ή άλλως ποτέ δεν συμπάθησα ιδιαίτερα. Κάπως έτσι φτάνω στο Noah’s Ark Naturist Swim and Sauna που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Epsom όπου και ανακαλύπτω πως πέρα από τη χρήση πισίνας μπορείς να ξεδώσεις και στο γυμναστήριο που υπάρχει στις εγκαταστάσεις – επίσης γυμνός. Been there, done that, no thanks.
 

Καμία επιδειξιομανία και κανένα συναίσθημα ντροπής για τον εκάστοτε σωματότυπο, τυπικό δηλαδή βρετανικό μενταλιτέ που μόνο να επικροτήσεις μπορείς για το πόσο ακομπλεξάριστο είναι  

Με £10 είσοδο (£8 αν είσαι μέλος) μπορείς να κολυμπήσεις, να κάνεις ιδιαίτερα ή κάποια πρόγραμμα aqua-aerobic. Επέλεξα μια μεσαία λωρίδα καθώς λόγω του ορίου ταχύτητας ανά λωρίδα, οι πιο αργές είχαν και τον περισσότερο κόσμο. Αν κάτι με εξέπληξε –ευχάριστα– ήταν το γεγονός πως όσοι διάλεξαν την εναλλακτική αυτή μορφή εκγύμνασης ήταν παραδόξως μη fit. Σε όλες τις περιπτώσεις οι υπόλοιποι συναθλητές ήταν νορμάλ, χωρίς μούσκουλα, με σώματα που μαρτυρούν πως είτε κάνουν γυμναστική σε φυσιολογικά πλαίσια, είτε τελείως αρχάρια. Ειδικά στο κολυμβητήριο οι ηλικίες ήταν και πιο μεγάλες καθώς διάφοροι έκαναν aqua-aerobics ή ένα χαλαρό κολύμπι. Καμία επιδειξιομανία και κανένα συναίσθημα ντροπής για τον εκάστοτε σωματότυπο, τυπικό δηλαδή βρετανικό μενταλιτέ που μόνο να επικροτήσεις μπορείς για το πόσο ακομπλεξάριστο είναι.

Τι κρατάω από όλα αυτά; Ήταν διασκεδαστικό. Αφού το συνηθίσεις. Πριν ξεκινήσεις νιώθεις πως θες να φύγεις τρέχοντας. Τα πρώτα λεπτά αρχίζεις να νιώθεις κάπως πιο άνετα, διαπιστώνοντας πως τελικά όλοι το αντιμετωπίζουν φυσιολογικά και κανείς δεν σε κοιτάζει σαν κομμάτι κρέας. Τύπου ούτε καν ασχολείται. Είναι απελευθερωτικό σε περισσότερα επίπεδα από το προφανές, δηλαδή αυτό των ρούχων. Τα τμήματα και τα μέρη διαρκώς αυξάνονται το οποίο αποδεικνύει και την επιτυχία τους. Οπότε την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τη βρετανική πρωτεύουσα είναι σίγουρα ένα δυνατό «αξιοθέατο». Αν μη τι άλλο πρωτότυπο και πολύ πιο διασκεδαστικό από το εκάστοτε μουσείο, το Big Ben και το shop till you drop της Oxford street. Just do it.
εμφάνιση σχολίων