1
1
σχόλια
340
λέξεις
CULTURE
Ο Guardian τοποθετεί την παράστασή του William Forsythe στην κορυφή του 2018
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
8 Φεβρουαρίου 2019
A Quiet Evening Οf Dance. Ο κορυφαίος Αμερικανός χορογράφος William Forsythe φέρνει το «σιωπηλό» μπαλέτο του στην Ελλάδα. «Μέσα στις δεκαετίες, η σχέση του William Forsythe με το μπαλέτο έχει τεντωθεί σχεδόν μέχρι το σημείο θραύσης, κατακερματίζοντας τις βασικές αρχές του κλασικισμού. Τώρα, στην ηλικία των 68 ετών, φαίνεται να ερωτεύεται ξανά τη φόρμα. Είναι ένα δημιούργημα εντελώς δικό του, που ξεκινά ως πνευματώδες κλασικό σχήμα και εξελίσσεται σε μια εκτυφλωτική εκδοχή μεταμοντερνισμού και μπαλετικής εξωστρέφειας η οποία φωτίζει τις ατομικές ιδιορρυθμίες και την ιδιοφυΐα των επτά χορευτών του» αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Ο πολυβραβευμένος Αμερικανός χορευτής και χορογράφος William Forsythe, είναι γνωστός σε διεθνές επίπεδο για τις δημιουργίες του με το Ballet Frankfurt (1984-2004) και την Forsythe Company (2005-2015). Η δουλειά του είναι εύκολα αναγνωρίσιμη την έντονη θεατρικότητα των παραγωγών του, την ικανότητά του να δημιουργεί ολόκληρους κόσμους με μόνο εφόδιο το ανθρώπινο σώμα, την τάση του να αναμιγνύει το μπαλέτο ακόμα και με τις εικαστικές τέχνες, μα κυρίως για τις ριζοσπαστικές μεθόδους του.

Το στυλ του βασίζεται στο κλασσικό μπαλέτο όμως το αναπτύσσει με τρόπους που λίγοι θα επινοούσαν. Πολλά από τα κομμάτια του χορεύονται σε pointe, αλλά έχει χρησιμοποιήσει όλα τα είδη υποδημάτων, από μπότες εργασίας μέχρι κάλτσες και παντόφλες, όλα με σκοπό να διερευνήσει διαφορετικούς δρόμους στη χορογραφία.

Συνεργάζεται σταθερά με συγκεκριμένους χορευτές καθώς οι ακραίες προσεγγίσεις στα μπαλέτα του απαιτούν μεγάλη ευελιξία ενώ δεν σταματά να παίζει με τις απροσδόκητες στιγμές αυτοσχεδιασμού και να δίνει έμφαση τόσο στο αποτέλεσμα όσο και στη διαδικασία της δημιουργίας των έργων του.

Το A Quiet Evening Οf Dance είναι μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης με τον William Forsythe, που εδώ και 45 χρόνια, «ηλεκτρίζει» το μπαλέτο. Στην παράσταση αυτή, χορευτές που έχουν συνεργαστεί μαζί του εδώ και πολλά χρόνια διηγούνται βαθιά επικοινωνιακές ιστορίες με το σώμα τους ως κρίκο που μας ενώνει και μοναδική συνοδεία τον ήχο της αναπνοής τους.
Info: Α Quiet Evening of Dance - William Forsythe, 3-10 Φεβρουαρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Εισιτ.: 5-28 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων