0
1
σχόλια
479
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Η διαδραστική συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου μας προσκαλεί να βάλουμε τα λόγια στις μελωδίες του. Σε πρώτη εκτέλεση στη Στέγη
 
DOCTV.GR
12 Φεβρουαρίου 2019
14 μουσικές συνθέσεις. Πίσω τους, μια αδιόρατη κλωστή που δένει τις μελωδίες τους. Ποια είναι η ιστορία πίσω από τις νότες; Αυτή που θα δημιουργήσουμε εμείς.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μας προσκαλεί να βάλουμε εμείς τις λέξεις στο μουσικό του έργο, δημιουργώντας μια ιστορία βασισμένη στους 14 τίτλους που μας δίνει. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα νέο συμφωνικό έργο σε σπονδυλωτή μορφή, το οποίο θα απαρτίζεται από τις «Συμφωνικές Μινιατούρες» του δημιουργού, με λιμπρέτο τις ιδέες μας.

Αν και ο όρος «συμφωνική μουσική» παραπέμπει συνήθως σε μουσική μεγαλύτερης διάρκειας, ο Παπαδημητρίου επιχειρεί να σπάσει τις φόρμες. «Οι Συμφωνικές Μινιατούρες προκύπτουν από στιγμές απειθαρχίας, αναρχίας και αντίστασης του μυαλού στη διαδικασία σύνθεσης ενός άσχετου, μεγαλύτερου και χρονοβόρου έργου» επισημαίνει ο συνθέτης.

Στο σημείωμά του, ο συνθέτης αναφέρει: «Δεν άργησα να καταλάβω ότι αν και έγραψα ή ξαναέγραψα δεκατέσσερις ανεξάρτητες μικρές συνθέσεις, είχα στο βάθος της συνθετικής μου συνείδησης μιαν αδιόρατη μουσική πλοκή, μια μουσική αφήγηση, κάτι που παρήγαγε διαρκώς το επόμενο μουσικό θέμα πριν καν τελειώσει το τρέχον. Έτσι προχώρησε η μουσική μου αφήγηση, ερήμην μιας «αληθινής» αφήγησης, δηλαδή μιας ιστορίας, ενός σεναρίου, ενός libreto που να λέγεται με λέξεις. Ενώ έχω σαφή την αίσθηση ενότητας δεν μπόρεσα, όσο και αν προσπάθησα, να μεταφράσω σε λέξεις την ξεκάθαρη μουσική κλωστή που τις δένει. Αποφάσισα λοιπόν, ως reality συνθέτης, να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού. Έτσι κατάλαβα ότι τα πάσης φύσεως reality γεννήθηκαν από την αδυναμία του παραγωγού να παράγει (!) ιδέες και σενάρια. Βρήκα λοιπόν τη λύση: Μια συναυλία interactive. Οι θεατές με βάση τον τίτλο του έργου αλλά και τους τίτλους των μουσικών μερών μπορούν να γράψουν μιαν ιστορία και να μας τη στείλουν. Η πιο τρελή και πιο πρόσφορη θα προσαρτηθεί σαν λιμπρέτο στην έκδοση του έργου».

Η ιστορία δεν είναι ανάγκη να είναι λεπτομερής. Μπορεί να είναι απλώς και το setup που δένει λογικά τα κομμάτια μεταξύ τους, ώστε να μπορούν τα μέρη να υποστούν μια περαιτέρω επεξεργασία. Κάτι που δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνουμε όλοι, όποτε ακούμε μουσική χωρίς λόγια: φτιάχνουμε ιστορίες στο κεφάλι μας.

Κριτική επιτροπή θα είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Οι 14 νέες Συμφωνικές Μινιατούρες θα παρουσιαστούν ως σύνολο με τίτλο «Οι Πλανόδιοι των Ονείρων», στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο Ελληνικό Σχέδιο.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ: Γράφουμε μια ιστορία και τη στέλνουμε στη διεύθυνση: [email protected]. Οι τίτλοι των κομματιών πάνω στους οποίους θα βασιστούμε, είναι οι εξής:
Tα Στίλβοντα Ποδήλατα
Οι σχοινοβάτες
Η χαρτορίχτρα
Ο σαξοφωνίστας στην πλατεία της εκκλησίας
Λευκές Νύχτες
O Ρώσος Μάγος
Η Αεροναυτική Επίδειξη των Εντόμων
Οι Δεινόσαυροι
Το υπερωκεάνειο
Πελαργοί κουτσαβάκηδες
Μια Καρέτα συναντά έναν Μονόκερω και ένα Ντόντο
Κοσμοναύτες
Ένας Κόκκος Άμμου στην Κλεψύδρα
Incompleteness


Info: Συμφωνικές Μινιατούρες «Οι Πλανόδιοι των Ονείρων», Δ. Παπαδημητρίου, 15 - 16 Φεβρουαρίου, Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107. Στάση μετρό: Συγγρού-φιξ. Εισ. 7-22 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων