1
1
σχόλια
169
λέξεις
VIDEO
Πώς οι γάτες μετατράπηκαν από αρπακτικά σε χαδιάρικους συντρόφους; Το σχετικό animation από τα Ted-ed ακολουθεί την πορεία τους στο χρόνο
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Φεβρουαρίου 2019
Οι γάτες είναι μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας για σχεδόν 10.000 χρόνια, αλλά δεν ήταν πάντα οι σύντροφοι που είναι σήμερα. Στo Ted-Ed βίντεο με τίτλο «Η ιστορία του κόσμου σύμφωνα με τις γάτες», η Διευθύντρια Έρευνας Eva-Maria Geigl αποκαλύπτει πώς αυτά τα κάποτε άγρια αρπακτικά έγιναν σύντροφοι μας.

Το animation ανοίγει με ένα απόσπασμα από τον Terry Pratchett: «Στην αρχαιότητα οι γάτες λατρεύονταν ως θεοί. Αυτό δεν το ξέχασαν ποτέ» και εξηγεί πως «σε αντίθεση με τα σκυλιά που έχουν υποστεί αιώνες επιλεκτικής αναπαραγωγής, οι σύγχρονες γάτες είναι γενετικά πολύ παρόμοιες με τις αρχαίες γάτες» (και γι αυτό μάλλον «απαιτούν» να τους φερόμαστε ανάλογα, μέχρι και σήμερα).

Το βίντεο ακολουθεί τα χνάρια τους στο χρόνο και περιγράφει πώς, από απλώς ανεκτές από τους αγρότες της νεολιθικής εποχής που τις χρησιμοποιούσαν για να προστατεύσουν την τροφή τους από τα τρωκτικά, έγιναν οι πολύτιμοι σύντροφοι που κάθονται σήμερα αναπαυτικά στους καναπέδες μας.
εμφάνιση σχολίων