1
1
σχόλια
301
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το λένε Layali ή Λαγιάλι και βρίσκεται στην Αθήνα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Ιανουαρίου 2019
Η λέξη Layali (Λαγιάλι) στα αραβικά σημαίνει «οι νύχτες μας». Στα ελληνικά γίνεται συνώνυμο της αλληλεγγύης, αφού έτσι ονομάζεται το κομμωτήριο στο κέντρο της Αθήνας, που στόχο έχει να δώσει εργασία σε πρόσφυγες.

Στην είσοδο του Layali μας υποδέχεται ένα ζωγραφισμένο παγώνι. Το κομμωτήριο έχει φτιαχτεί και διακοσμηθεί με την βοήθεια εθελοντών, τα έπιπλα και ο εξοπλισμός είναι όλα από δωρεές ενώ ήδη έχει την πελατεία του.

Η εργασία για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι μόνο η ανεργία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι Έλληνες και μη. Είναι και η μαύρη εργασία, η εκμετάλλευση, ο δισταγμός πολλών να βάλουν στη θέση έναν «ξένο». Δουλειές υπάρχουν σε συγκεκριμένους τομείς και η ομορφιά είναι ένας από αυτούς. Κι έτσι ξεκίνησε και το Project Layali: από την ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, η οποία έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Γαλλία, όταν ήρθε στην Ελλάδα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα ρατσισμού λόγω της προφοράς της -από το να βρει δουλειά, μέχρι να νοικιάσει σπίτι.


«Το Project Layali στοχεύει στην ενίσχυση της κατανόησης του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο μέλλον της Ελλάδας. Αντί να στηρίζεται αποκλειστικά σε φιλανθρωπικές δωρεές για να δημιουργήσει κοινωνικό αντίκτυπο, αναπτύσσει αυτοτελείς επιχειρήσεις παραγωγής εισοδήματος που απασχολούν πρόσφυγες και μετανάστες».

Το Layali έχει άδεια μόνο για κομμωτική, αλλά σύντομα θα προστεθούν και υπηρεσίες μανικιούρ και πεντικιούρ. Για αρχή απασχολεί ως εργαζόμενο μόνο τον Μανάσεφ, έναν 23χρονο κομμωτή από το Πακιστάν ο οποίος έχει κάνει αίτηση ασύλου και περιμένει να τον καλέσουν για συνέντευξη. Το κομμωτήριο αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς λειτουργεί ως μέρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Layali project που σκοπό έχει να δημιουργήσει κι άλλες θέσεις εργασίας για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη χώρα. Εύγε και θέλουμε ιδέες σαν το Layali σε κάθε γωνία.


Info: Layali, Πιπίνου 78, Αθήνα.
εμφάνιση σχολίων