0
1
σχόλια
435
λέξεις
CULTURE
Το κλασικό αριστούργημα του Ρώσου συγγραφέα, έρχεται στη Στέγη σε σκηνοθεσία Δ. Ξανθόπουλου
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
11 Ιανουαρίου 2019
Ακροβασία ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο. Το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα, ανεβαίνει από τον Δημήτρη Ξανθόπουλο, όχι όμως με φόντο την προεπαναστατική Ρωσία, αλλά με την πίστη ότι όλοι οι τόποι και εποχές ουσιαστικά συναντιούνται, αφού βρίσκονται πάνω σε μια κατάσταση διαρκούς αναταραχής.

Μήπως η φαντασίωση για ένα μέλλον μάς εμποδίζει να ζήσουμε το παρόν;            

Μήπως η φαντασίωση για ένα μέλλον μάς εμποδίζει να ζήσουμε το παρόν; Με αυτό το ερώτημα ως αφετηρία, οι τρεις κόρες και ο μοναχογιός ενός νεκρού πια στρατηγού, εγκλωβισμένοι στα στενά πλαίσια μιας επαρχιακής κωμόπολης, ονειρεύονται να επιστρέψουν στην εξιδανικευμένη πόλη των παιδικών τους χρόνων. Η αδυναμία τους να κάνουν την φαντασίωσή τους πραγματικότητα και η αναμέτρησή τους με την αλήθεια, γίνεται ο άξονας της παράστασης, καθώς οι πρωταγωνιστές της αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους στη ζωή.

Ο Άντον Τσέχοφ (1860-1904) είναι ο πρωτοπόρος συγγραφέας, γνωστός για αριστουργήματα που θεωρούνται κλασικά, όπως τα:  Γλάρος, Θείος Βάνιας, Τρεις Αδερφές, Βυσσινόκηπος. Το θεατρικό δράμα Οι τρεις αδελφές, γράφτηκε το 1900.  Διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη  της Ρωσίας (η οποία δεν κατονομάζεται) και γυρνά γύρω από τις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα όνειρα των πρωταγωνιστών της, που αποζητούν διαφυγή από την καθημερινότητα και το βάρος της ζωής. Στο σανίδι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας από τον Κονσταντίν Στανισλάφσκι το 1901.

Σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου Pequod (2010). Το 2012 έπαιξε και συν-σκηνοθέτησε για τη Στέγη (από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Pequod) «Το διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή. Η παράσταση παίχτηκε επίσης στο Παρίσι (Théâtre de la Ville) και τη Μασσαλία (Villa Méditerranée). Έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης και με το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης, ενώ ως ηθοποιός, συμμετείχε στους «Δαιμονισμένους» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Κονσταντίν Μπογκομόλοφ (2017). Ο Ξανθόπουλος ανεβάζει τις «Τρεις Αδερφές» δέκα χρόνια μετά τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, το έργο με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μικρότερης αδερφής, της Ιρίνα, ενσαρκώνει η 18χρονη μη επαγγελματίας ηθοποιός, Καλλιόπη Κανελλοπούλου-Στάμου, η οποία ξεχώρισε και στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου (Onassis Youth Festival) της Στέγης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς, Δημήτρης Ξανθόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος
Σκηνικά & Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Αλέξης Καλοφωλιάς
Επιμέλεια Κίνησης: Βάσω Γιαννακοπούλου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Αντρέι: Άρης Αρμαγανίδης
Νατάσα: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Όλγα: Μαντώ Γιαννίκου
Μάσα: Αγγελική Παπαθεμελή
Ιρίνα: Καλλιόπη Κανελλοπούλου-Στάμου
Κουλίγκιν: Βασίλης Καραμπούλας
Βερσίνιν: Αντώνης Μυριαγκός
Τούζεμπαχ: Γιώργος Φριντζήλας
Σαλιόνι: Άρης Μπαλής
Τσεμπουτίκιν: Γιώργος Βαλαής
Φεντότικ: Γιώργος Στάμος
Φεραπόντ: Θοδωρής Σκυφτούλης
Ανφίσα: Νικολίτσα Ντρίζη


Info: «Τρεις Αδερφές» του Άντον Τσέχοφ, σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος. 16 - 27 Ιανουαρίου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα. Εισιτ. 5-16 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων