0
1
σχόλια
300
λέξεις
ΖΗΝ
Η «διαταραχή καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς» και σε τι ποσοστό υπάρχει σε άνδρες και γυναίκες;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Νοεμβρίου 2018
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν δυσκολία να ελέγξουν τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις ορμές τους, ίσως να είναι μεγαλύτερο από όσο συνειδητοποιούμε, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open. Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, με επικεφαλής την κλινική ψυχολόγο Janna Dickensom του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, υπέβαλαν 2.325 άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών σε τεστ σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική συμπεριφορά τους.

Τα ευρήματα δείχνουν πως το 10% των ανδρών (ένας στους δέκα) και το 7% των γυναικών (μία στις 14) έχουν δυσκολία να ελέγξουν τις σεξουαλικές ορμές τους, εμφανίζοντας ενδείξεις της λεγόμενης «διαταραχής καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς».

Τα συμπτώματα της διαταραχής ποικίλλουν, από καταστάσεις συνεχούς αυνανισμού που μπορεί να γίνουν εμπόδιο στην ικανότητα για εργασία, μέχρι το να πληρώνει κανείς τόσο συχνά για σεξ που τελικά να καταστρέφεται οικονομικά. Οι διαφορές στα φύλα είναι μικρότερες από αυτές που υπέθεταν οι επιστήμονες, οι οποίοι περίμεναν ότι ένα ποσοστό από 1% έως 6% θα πληρούσαν τα κριτήρια για τη «διαταραχή καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς». Τελικά τα σχετικά συμπτώματα είχε το 8,6% των ερωτηθέντων (μέσος όρος των δύο φύλων) και η διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες φαίνεται πως είναι μικρή.

Η μελέτη δείχνει πως οι γυναίκες επίσης βιώνουν δυσκολία να ελέγξουν τις σεξουαλικές ορμές και συμπεριφορές τους


«Η αντίληψη ότι οι καταναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές αφορούν κυρίως τους άνδρες, είναι πολύ διαδεδομένη. Όμως, η μελέτη δείχνει πως οι γυναίκες επίσης βιώνουν δυσκολία να ελέγξουν τις σεξουαλικές ορμές και συμπεριφορές τους», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Janna Dickenson.

Η «διαταραχή καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς» ταξινομείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως διαταραχή ελέγχου της παρόρμησης. Έτσι η περιγραφή της εμφανίζεται στη λίστα του Π.Ο.Υ, που εμπεριέχει καταστάσεις όπως ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και η κλεπτομανία.
εμφάνιση σχολίων