0
1
σχόλια
369
λέξεις
ΖΗΝ
Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, το μονοθέσιο σχολείο του νησιού ανοίγει ξανά με τρεις νέους μαθητές
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Νοεμβρίου 2018
1991. Το σχολείο των Αντικυθήρων κλείνει τις πόρτες του. Σήμερα, 27 χρόνια αργότερα, ανοίγει ξανά για να υποδεχτεί στα θρανία του τρία παιδιά.

Το μικρό νησί του Αιγαίου, διάσημο για τον σχεδόν 2.000 ετών υπολογιστή που ονομάζεται Mηχανισμός των Αντικυθήρων, ερημώνει ασταμάτητα εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, οι κάτοικοι του νησιού είναι μόλις 18. Όμως, η άφιξη μιας οικογένειας με καταγωγή από τα Αντικύθηρα, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, θα φέρει «νέο αίμα» στον τόπο.

Τα τρία παιδιά που αναμένονται στο νησί με τους γονείς τους πηγαίνουν στην πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Η δασκάλα τους θα τους καλωσορίσει σύντομα στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, το οποίο σχεδιάζεται να ανακαινιστεί μέσα στο 2019.

Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη και αν δεν έρθουν νέοι κάτοικοι, σε πέντε χρόνια από σήμερα, όταν και ο τελευταίος από τους τρεις μαθητές θα ολοκληρώσει τις τάξεις του δημοτικού, το σχολείο θα ξανακλείσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων των Αντικυθήρων είναι άνω των 70 ετών και το νησί σύντομα θα καταστεί ακατοίκητο.

Γι αυτό σχεδιάζεται ήδη η φιλοξενία πέντε πολύτεκνων οικογενειών, στις οποίες θα διατεθούν σπίτια αλλά και τα μέσα με τα οποία θα μπορούν να βιοποριστούν. Οι οικογένειες θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια από την Αθήνα και τη ΜΚΟ Θεόφιλος. Η Εθνική Τράπεζα θα κάνει χορηγία ώστε να κατασκευαστούν ισάριθμα σπίτια. Η απόδοση οικοπέδων θα γίνει από την ελληνική Εκκλησία, όπως και η χορήγηση γεωργικών μηχανημάτων ώστε οι νέοι αυτοί κάτοικοι του νησιού να έχουν αυτάρκεια.

Εδώ βρέθηκε το ακέφαλο άγαλμα του Απόλλωνα και αρχαίο ιερό του, όπου οι κάτοικοι στην αρχαιότητα λάτρευαν τον θεό του ήλιου. Είχε πάντα στρατηγική θέση για τη ναυσιπλοϊα ενώ οι Τούρκοι δεν το κατέλαβαν ποτέ αφού οι Ενετοί κατάφεραν να το κρατήσουν σχεδόν μέχρι το 1800. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων του νησιού. Επίσης, υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, γίνεται η μελέτη περίπου 250 ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα και στις γύρω νησίδες. Τα Αντικύθηρα, το μικρό νησάκι δίπλα στα ήσυχα Κύθηρα κρατάει το χρώμα του αλλά τους πολλούς τουρίστες μακρυά αφού τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, από καιρό σε καιρό, δυσκολεύουν την μετακίνηση παρά την διευκολύνουν.
εμφάνιση σχολίων