0
1
σχόλια
445
λέξεις
CULTURE
Υπό τους ήχους ενός techno rave party και κίνηση σαν «σπασμένη» επανάληψη ενός αρχείου gif, το Crowd της Gisèle Vienne εξερευνά την έκσταση
 
DOCTV.GR
13 Νοεμβρίου 2018
Φανταστείτε ένα ρέιβ πάρτι, με το πλήθος να χορεύει σαν να είναι η τελευταία του νύχτα στη γη. Το ρέιβ είναι ένας θησαυρός από παράξενες κινησιολογικές ακολουθίες και αναρχική δύναμη, που ο σύγχρονος χορός έχει αφήσει ανεξερεύνητο για πολύ καιρό.

Κάθε κίνηση εκτελείται με βάση ένα κινηματογραφικό εφέ, όπως είναι το πάγωμα της εικόνας ή η διαρκής και «σπασμένη» επανάληψη ενός αρχείου gif

Η χορογράφος και σκηνοθέτρια Gisèle Vienne, εμβαθύνει διερευνά την έκσταση, τη φαντασίωση και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Υπό τους ήχους ενός κανονικού ρέιβ πάρτι, τους οποίους έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος στην Ars Electronica Αμερικανός dj Peter Rehberg, παρακολουθούμε τα σώματα 15 νέων χορευτών να δημιουργούν μια ατέλειωτη σειρά από πίνακες σε πολύ αργή κίνηση.

Η έκσταση, η σχεδόν θρησκευτική διάσταση της διασκέδασης αλλά και μια πλήρως ασυνείδητη και απελευθερωτική βία...

Κάθε κίνηση εκτελείται με βάση ένα κινηματογραφικό εφέ, όπως είναι το πάγωμα της εικόνας ή η διαρκής και «σπασμένη» επανάληψη ενός αρχείου gif. Η ροή των κινήσεων διακόπτεται κάθε φορά, για να ακολουθήσει μια διαφορετική κατεύθυνση. Οι κινούμενες εικόνες μοιάζουν με αρχαία τελετουργία. Σε αυτές συνυπάρχουν η έκσταση, η σχεδόν θρησκευτική διάσταση της διασκέδασης αλλά και μια πλήρως ασυνείδητη και απελευθερωτική βία.

Οι μουσικές επιλογές έχουν αναφορές στην techno σκηνή του Ντητρόιτ: Jeff Mills, Underground Resistance και Drexciya

Οι ήχοι που σμίλεψαν τα βερολινέζικα κλαμπ τα τελευταία τριάντα χρόνια, βρίσκοντας τον δρόμο τους από τα κρυφά ρέιβ πάρτι στις πιο mainstream εκφάνσεις του σημερινού ηχητικού τοπίου, είναι ο ένας από τους άξονες που καθόρισαν τη δημιουργία του Crowd. Οι μουσικές επιλογές έχουν αναφορές στην techno σκηνή του Ντητρόιτ: Jeff Mills, Underground Resistance και Drexciya, μεταξύ άλλων που σημάδεψαν και τον ήχο των κλαμπ της βερολινέζικης σκηνής. 

Καθοριστικό ρόλο παίζει και η δραματουργία του Νεοϋορκέζου συγγραφέα, ποιητή, κριτικού και επιμελητή, Dennis Cooper, ο οποίος είναι μόνιμος συνεργάτη της Vienne από το 2004.

Η Γαλλοαυστριακή Gisèle Vienne, μετά από σπουδές φιλοσοφίας και μουσικής, φοίτησε στην Εθνική Σχολή Μαριονέττας (École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette) στη γενέτειρά της. Ίδρυσε τη δική της ομάδα το 1999 και από τότε έχει δημιουργήσει 14 παραστάσεις. Πολλά από τα έργα της κατέκτησαν αμέσως τις ευρωπαϊκές σκηνές, όπως τα Jerk (2008), Showroomdummies #3 (2009), LAST SPRING: A Prequel (2011), “The Pyre (2013) και The Ventriloquists Convention (2015, σε συνεργασία με το Puppentheater Halle).

Στα έργα της συχνά λειτουργούν ως καλλιτεχνικό μικροσκόπιο που μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε τα ατομικά και συλλογικά συναισθήματα, τις φαντασιώσεις και τις δυνάμεις που μετατοπίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.


Info: Crowd - Gisèle Vienne, 17-18 Νοεμβρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Αθήνα. Εισιτ.: 7-18€.
εμφάνιση σχολίων