0
1
σχόλια
433
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαίο συστατικό της ζωής». Η Αναστασία Έδεν εμφανίζεται στο Faust έχοντας σαν αποσκευές την προίκα του μεγάλου στιχουργού
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
7 Νοεμβρίου 2018
Μια φωνή νεράιδας, πολλές μελωδίες και λόγια που μιλούν στην καρδιά. Η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος, μας υποδέχονται στο Faust με τη νέα τους μουσική τους παράσταση με τίτλο, «Κάψτε το σπίτι», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Επί σκηνής ακούγονται απαγγελίες - ντοκουμέντα με τη φωνή του Μάνου Ελευθερίου, που ηχογραφήθηκαν ειδικά για το άλμπουμ και την παράσταση.

«Κάψτε το σπίτι». Τι συμβολίζει το «σπίτι» και γιατί να το «κάψουμε»;  Οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου, σε αυτό το κομμάτι, αφορούν όλους μας. Τις ζωές και τα σπίτια μας. Πολλοί από εμάς, σε κάποιο σημείο της ζωής μας, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Στο συγκεκριμένο κομμάτι η φωτιά φέρνει την λύτρωση στο αδιέξοδο που βιώνουμε γύρω μας αλλά και σε σχέση με τον εαυτό μας. Έχουμε την τάση να αποφεύγουμε την αλήθεια. Όμως εκεί υπάρχει η μάχη κι έπειτα η λύτρωση.

Τι θα δούμε/ακούσουμε στην παράσταση αυτή; Στην παράσταση μας, η οποία γεννήθηκε μέσα από την συνεργασία μας με τον αείμνηστο Μάνο Ελευθερίου, παρουσιάζουμε την καινούρια μας δισκογραφική δουλειά σε στίχους του Ελευθερίου και σε μουσική του Άρη Βλάχου. Παράλληλα παρουσιάζουμε και διάφορα τραγούδια, σύγχρονα αλλά και παλαιότερα, όλα με άξονα τα ανθρώπινα πάθη και τον έρωτα.

Στην παράσταση ακούγονται επίσης πρωτότυπα κείμενα του Μάνου Ελευθερίου, τα οποία έγραψε και ηχογράφησε για την συγκεκριμένη παράσταση αλλά και για το άλμπουμ «Κάψτε το σπίτι» που μόλις κυκλοφόρησε.

Πως είναι η συνεργασία με τον Άρη Βλάχο; Με τον Άρη μοιραζόμαστε την αγάπη για τη δημιουργικότητα. Όμως πέρα από το συνθετικό του ταλέντο, ο Άρης είναι για εμένα κάτι σαν οικογένεια. Είναι πάντα δίπλα μου, σε μια εποχή που είναι δύσκολη για όλους μας. Και απέναντι σε κάθε αντιξοότητα δουλεύει με το ίδιο πάθος και το ίδιο πείσμα. Είναι μεγάλη ευλογία να έχει κάποιος τέτοιους φίλους και συνεργάτες.

Τι προσφέρει η τέχνη σε καιρούς σαν κι αυτούς; Η τέχνη προσφέρει ουσιαστικό καύσιμο για να συνεχίζει κανείς. Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαίο συστατικό της ζωής.

Ο Μάνος Ελευθερίου δεν βρίσκεται πια εδώ. Τι άφησε πίσω του; Άνθρωποι σαν τον Μάνο Ελευθερίου δεν φεύγουν ποτέ. Εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα μας τα έργα τους. Νιώθω μάλλον μεγάλη χαρά και ανάταση κάθε φορά που ερμηνεύω τους στίχους του. Πάντα για τους αδικημένους και τους ερωτευμένους ο Μάνος. Πάντα κοντά στους νέους με την φροντίδα και την τρυφερότητα του. Ακόμα και τα σκληρά τα πιο αληθινά, με την χρυσή του πένα, μπορεί και τα μεταφέρει ομαλά στη ψυχή μας. Ευτυχώς μας άγγιξε.


Info: «Κάψτε το σπίτι», Αναστασία Έδεν, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου. Εισιτ.: 5-7 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων