0
8
σχόλια
213
λέξεις
VISUALISM
Ο καλλιτέχνης της διαμαρτυρίας που έφτιαξε το μεγαλύτερο mural με τον Τσε και απελάθηκε από το Ισραήλ
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
15 Οκτωβρίου 2018
«Τα έργα μου είναι μια μικρή συνεισφορά για απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία» λέει ο Ιταλός street artist, Jorit Agoch, που με την τέχνη του προσπαθεί να αναδείξει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Ζωγραφίζει ακόμα και με κίνδυνο της ζωής του. Όπως όταν δημιούργησε στο τείχος της Βηθλεέμ, ένα γκράφιτι με το πρόσωπο της Παλαιστίνιας ακτιβίστριας Αχέντ Ταμίμι, εν όψει της αποφυλάκισής της. Λίγο αργότερα, εξ αιτίας αυτού του έργου, ο Jorit προφυλακίστηκε. Τελικά απελάθηκε από το Ισραήλ. Όμως δεν πτοείται. «Η ζωή μου έχει νόημα μόνο αν συνεισφέρει με κάποιον τρόπο στην πρόοδο της ανθρωπότητας».


Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν δημιουργηθεί με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα και το αφιερώνει «σε εκείνους που συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην κοινωνία που γίνεται όλο και λιγότερο ανθρώπινη».

Πολλές από τις μορφές του –από τον Ντιέγκο Μαραντόνα μέχρι τον άστεγο που ζει σε κάποιο σοκάκι– έχουν στο πρόσωπο κόκκινες γραμμές. Αυτές είναι αναφορά στις αφρικανικές τελετές του σκαριφισμού (τελετουργικό για τη μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση). Τότε ένα άτομο γίνεται μέλος της φυλής επίσημα. Με την τοποθέτηση των κόκκινων γραμμών στα γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, ο Jorit καλεί την όλη ανθρωπότητα να συνασπιστεί.
εμφάνιση σχολίων