0
5
σχόλια
292
λέξεις
CULTURE
Ένας αιώνας κινεζικού πολιτισμού ζωντανεύει μέσα από τα αντικείμενα του Αυτοκράτορα Qianlong που για πρώτη φορά ταξιδεύουν εκτός Πεκίνου
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
18 Σεπτεμβρίου 2018
«Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong». Αυτή είναι η πρώτη φορά που έργα τέχνης, έπιπλα αλλά και προσωπικά αντικείμενα, βγαίνουν από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong που έζησε από το 1711 έως το 1799, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

Η Απαγορευμένη Πόλη, είναι η πόλη – ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Ο Qianlong είναι ο Αυτοκράτορας που αναμόρφωσε την Κίνα τον 18ο αιώνα: η έκταση και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκαν ενώ παράλληλα υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα.

Ένας αιώνας κινέζικου πολιτισμού έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και για να ζωντανέψει η αίσθηση της εποχής, ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου σκηνοθετείται με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης και υποδέχεται 154 εκθέματα.


ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: Η έκθεση αρχικά παρουσιάζει αντικείμενα όπως το πορτραίτο του Qianlong που ακολούθησε την άνοδό του στο θρόνο, τα τελετουργικά ενδύματα της Αυτοκρατορίας καθώς και έπιπλα του παλατιού.

Ακολουθούν προσωπικά αντικείμενα όπως τα σκεύη τσαγιού του Αυτοκράτορα, ποιητικά κείμενα του ίδιου αλλά και κοστούμια ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις. Το δωμάτιο «Ευωδιαστές Ορχιδέες» αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους ενώ περιλαμβάνονται και διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του Αυτοκράτορα. Στη συνέχεια εκτίθεται το αυτοκρατορικό γραφείο και βουδιστικά έργα και σκεύη λατρείας, σε πολύτιμα υλικά.

Η έκθεση φιλοδοξεί να φέρει κοντά τον Δυτικό πολιτισμό με αυτόν της Κίνας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα – Κίνα.


Info: «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», 14 Σεπτε. 2018 – 14 Φεβρ. 2019, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης. Εισιτ.: 3€
 
εμφάνιση σχολίων