0
1
σχόλια
245
λέξεις
CULTURE
Μια μεγάλη γιορτή στη Νάουσα της Πάρου, ανοιχτή για όλους
 
DOC TV TEAM
14 Σεπτεμβρίου 2018
Τα Καπετανέϊκα, οργανώθηκαν από μια πλειάδα ανθρώπων στην Πάρο. Είναι μια γιορτή αφιερωμένη στα ξύλινα σκάφη και στην μεγάλη παράδοσή τους. Το πιο ιδιαίτερο είναι ότι το φεστιβάλ διοργανώνεται με την αλληλεγγύη και τη βοήθεια των κατοίκων στο χωριό της Νάουσας και είναι ανοιχτό για όλους.

Στην επιτυχία της πρώτης περυσινής διοργάνωσης συνέβαλε ο εθελοντισμός, η προσφορά, η γεμάτη ξύλινα σκάφη θάλασσα, οι άνθρωποι, και το παραδοσιακό λιμανάκι της Νάουσας, το παλιό στέκι των ψαράδων δηλαδή.

Αλλά για τους Ναουσαίους φίλους το εγχείρημα είναι κύρίως ζήτημα καρδιάς, όχι μόνο για να τιμηθεί μια παράδοση που δεν θέλουν να χαθεί αλλά κι επειδή είναι αφιερωμένο σ έναν δικό τους άνθρωπο που αγαπούσε τα σκαριά: Ο Κώστας Γουζέλης έδωσε έμπνευση στους φίλους του, διατήρησε κομμάτια καλαισθησίας της Πάρου, αγάπησε και αγαπήθηκε.

«Ας μη γελιόμαστε, τίποτε απ΄όλα αυτά δε θα είχαμε ζήσει αν o Γουζέλης ήταν αδιάφορος σε όσους ταξίδεψαν με τα σκάφη τους προς την Πάρο για να τον τιμήσουν. Είθε “Τα Καπετανέικα” να είναι η γιορτή των ξύλινων σκαριών, οργανωμένη για ανθρώπους της θάλασσας, τους λάτρεις και υποστηρικτές του ξύλινου πανάδικου με όσες χαρές και βάσανα αυτό περικλείει. Ο κόλπος της Νάουσας με ιστορία άνω των 4.000 ετών, μήτρα γέννησης νέων ιδεών, να αγκαλιάζει αμέτρητα ξύλινα σκαριά στα τυρκουάζ νερά των ακτών του.

Η μυρωδιά, οι τριγμοί, το άγγιγμα των ξύλων να υπενθυμίζουν τη Ναυτική μας κληρονομιά».

Καπετανέικα, 14-15-16 Σεπτέμβρη, Καταπλέοντας στη Νάουσα της Πάρου

 
Διαβάστε επίσης: ΓΚΑΛΕΡΙ: Οι «λύκοι της θάλασσας»
εμφάνιση σχολίων