1
2
σχόλια
362
λέξεις
CULTURE
Από το Sundance στη Στέγη: πρεμιέρα για τη βραβευμένη τραγική κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
17 Σεπτεμβρίου 2018
Η ταινία μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018 και την πορεία της σε φεστιβάλ όλου του κόσμου, τώρα κάνει πανελλαδική πρεμιέρα στη Στέγη (συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση).

Ο Μπάμπης Μακρίδης συνυπογράφει το σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου (συνεργάτη του Γιώργου Λάνθιμου σε ταινίες όπως Ο Κυνόδοντας, Ο Αστακός και Ο θάνατος του Ιερού Ελαφιού).

Ο ήρωας παλεύει καθημερινά για να εξασφαλίσει τη δυστυχία του

ΣΤΟΡΥ: Ο κόσμος δεν είναι αρκετά θλιβερός για τον ήρωα της ταινίας που καθημερινά, αντί για καφέ προτιμά να ξυπνά με λυγμούς. Όλα ξεκινούν όταν μια συμφορά του χτυπά την πόρτα. Ο περίγυρός του, του συμπαραστέκεται. Και αυτός, αρχίζει να αντλεί από τη συμπόνια και τον οίκτο τόση ευχαρίστηση, που καταλήγει να είναι χαρούμενος, μόνο όταν είναι δυστυχισμένος. Έτσι, παλεύει καθημερινά για να εξασφαλίσει τη δυστυχία του.

ΒΡΑΒΕΙΑ: Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού, ο Οίκτος απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μοντενέγκρο απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Γιάννη Δρακόπουλο. Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα κατέκτησε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία. Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα υποψηφίων για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (European Film Awards 2018 - Feature Film Selection).

ΤRIVIA: Η βραβευμένη, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μακρίδη ήταν και η πρώτη του συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου: L (2012). Ο Μακρίδης, μετά τον Οίκτο, συνεργάζεται ξανά με τον Νίκο Καραθάνο, καθώς κινηματογράφησε την πορεία των Ορνίθων από την Αθήνα μέχρι τη Νέα Υόρκη, τον Μάιο του 2018, στο St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλυν, για την πρώτη ταινία της Στέγης.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου
Ενδυματολόγος: Δημήτρης Παπαθωμάς
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης, Kacper Habisiak, Marcin Kasińśki
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Mikolaj Trzaska
Παίζουν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κοτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ ΑρδίττηςInfo: Μπάμπης Μακρίδης – Οίκτος, 28 Σεπ. – 7 Οκτ. 2018, Δευ-Πε: 21:15 & Παρ-Κυρ: 19:00 & 21:15, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα . Εισιτ.5-7 €  
εμφάνιση σχολίων