0
3
σχόλια
282
λέξεις
CULTURE
Το σύνολο του έργου του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη μας υποδέχεται σε μια έκθεση - αφιέρωμα, στο κτίριο της οδού Πειραιώς
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Σεπτεμβρίου 2018
«Η ζωγραφική δεν θέλει εξηγήσεις. Δεν με ενδιαφέρει το εμπόριο και δεν μου αρέσει να πουλάω τα έργα μου. Ξεκίνησα να το κάνω μόνον από ανάγκη». Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μια μεγάλη αναδρομική έκθεση προς τιμήν του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη (1916-2009).

Το 2016 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου ζωγράφου, αλλά και χαράκτη και σκηνογράφου. Για να τιμήσουν τον καλλιτέχνη, το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτζου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, μαζί με την οικογένεια του ζωγράφου, συνεργάζονται για μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, που περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του ιδωμένο από μια νέα σκοπιά. Η παρουσίαση συνοδεύεται από εικονογραφημένη έκδοση και παράλληλες εκδηλώσεις (οπτικοακουστικό υλικό, ομιλίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες). Την έκθεση και την έκδοση επιμελείται ο κ. Νικόλαος Παΐσιος, επιστημονικός συνεργάτης της Πινακοθήκης Γκίκα.


Ο Μόραλης αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ, κέρδισε υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών και έφυγε για το Παρίσι. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Charles Guérin και τοιχογραφίας στο εργαστήριο του Ducos de la Haille. Παράλληλα, στη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (Αrts et Métiers) διδάχθηκε ψηφοθετική κοντά στον Henri-Marcel Magne.

Πρώτη του βράβευση για το ζωγραφικό του έργο έγινε το 1940. Το 1965 του απονεμήθηκε το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Το 1973 έλαβε Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του Μονάχου. Το 1979 του απονεμήθηκε το Αριστείο των Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών. Το 1983 η Εθνική Πινακοθήκη τον τίμησε με μία μεγάλη αναδρομική έκθεση. Το 1999 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής.

 
Info: Γιάννης Μόραλης: Μεγάλη αναδρομική έκθεση – αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, από 20 Σεπτεμβρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2019. 
εμφάνιση σχολίων