0
1
σχόλια
344
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οι κάτοικοι «πνίγονται» ενώ μόνιμες κατοικίες δεν βρίσκονται πια. Η Σαντορίνη δεν έχει μόνο ομορφιά αλλά και πολλά προβλήματα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Ιουλίου 2018
Πολυκοσμία, ελλείψεις στις υποδομές αλλά και έλλειψη στέγης για τους «μόνιμους» είναι τα κύρια προβλήματα της Σαντορίνης που τα τελευταία χρόνια «βουλιάζει» από κόσμο.

Μετά την κάμψη του 2011-2012, η Σαντορίνη επανακάμπτει. Όχι όμως και η ζωή των κατοίκων της. Η σεζόν πλέον ξεκινά στις αρχές της άνοιξης και τελειώνει στις αρχές του χειμώνα. Ο τζίρος της Σαντορίνης ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Όλα αυτά όμως έχουν συνέπειες και το νησί πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει όλη την κοσμοσυρροή και τις επιπτώσεις της.

«Λόγω της αύξησης του τουρισμού υπάρχει μεγάλη πίεση στις υποδομές. Έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση νερού, έχουμε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Δημιουργούνται όμως και αστικού τύπου προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό» αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή.

Το πρόβλημα της μόνιμης κατοικίας επίσης ολοένα και μεγαλώνει. «Το νησί έχει αλλάξει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία. Έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο και πλέον δεν μπορούμε να βρούμε σπίτι για ολόκληρη σεζόν αφού όλα νοικιάζονται σε τουρίστες με την ημέρα», λέει η Καρολίνα Ρικάκη, καθηγήτρια αγγλικών στο Γυμνάσιο Εμπορειού.  Η ζήτηση για κλίνες και στέγη οδηγεί με τη σειρά της σε μια ανοικοδόμηση χωρίς αρχή και τέλος ενώ μόνο πέρυσι εκδόθηκαν άλλες 10 άδειες για ξενοδοχεία.

Η Σαντορίνη όμως δέχεται μεγάλες πιέσεις και από τις κρουαζιέρες. Ο αριθμός των επισκεπτών που έρχονται με τα πλοία της γραμμής ξεπερνά τις 10-12.000 την ημέρα. Και όλοι αυτοί οι επισκέπτες, θέλουν να δουν το ηλιοβασίλεμα της Οίας. Σχετική μελέτη από ο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου κατέληξε στο ότι το νησί μπορεί να δέχεται 8.000 επισκέπτες την ημέρα από τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από φέτος όμως μιας και οι κρουαζιέρες αυτές προγραμματίζονται ανά διετία, τα αποτελέσματα θα φανούν του χρόνου.

Η Θήρα είναι ένα μέρος με πολύ σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί η υπερ-προσφορά σε όλες τις μορφές τουριστικών καταλυμάτων, η άναρχη οικιστική ανάπτυξη, οι ελλιπείς υποδομές και ο μεγάλος αριθμός κρουαζιερόπλοιων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή ζωή των κατοίκων της αλλά και το μέλλον του τουρισμού της.
εμφάνιση σχολίων