0
3
σχόλια
267
λέξεις
VISUALISM
Μια τοιχογραφία του διάσημου pop-art καλλιτέχνη αποκαλύπτεται στο Άμστερνταμ μετά από 30 χρόνια
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Ιουλίου 2018
Μια τοιχογραφία του Keith Haring με ύψος 12 μέτρα αποκαλύφθηκε στο Άμστερνταμ μετά από τρεις δεκαετίες. Βρισκόταν πίσω από πάνελ μόνωσης κτιρίου κι έπειτα από εκστρατεία του Ολλανδού γκράφιτι καλλιτέχνη Aileen Middel, γνωστού ως Mick La Rock αποκαλύφθηκε.

Ο Haring επισκέφθηκε την πόλη για μια ατομική έκθεση στο Μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ το 1986 -τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του από ασθένεια που σχετιζόταν με το AIDS. Ζωγράφισε έναν πολύχρωμο καμβά με τις εμβληματικές μορφές του, για το εσωτερικό του μουσείου. Όμως ζήτησε επίσης από τους επιμελητές να τον αφήσουν να δημιουργήσει κι ένα δημόσιο έργο. Έτσι του προσφέρθηκε ένας τοίχος έξω από την αποθήκη του Stedelijk.
 

Εκεί ο Haring ζωγράφισε ένα υβριδικό πλάσμα –μισό σκυλί, μισό ψάρι- με μία από τις κλασικές φιγούρες του Haring να ιππεύει το θηρίο. Κι ενώ τα έργο του εκείνη την εποχή ήταν πολύχρωμα, αυτή η συγκεκριμένη τοιχογραφία φτιάχτηκε αποκλειστικά από λευκές γραμμές χρώματος.

Ο Keith Allen Haring (4 Μαΐου 1958 - 16 Φεβρουαρίου 1990) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης του οποίου η ποπ τέχνη και το έργο του, αναπτύχθηκαν μέσα από την τέχνη του γκραφίτι της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 80. Έγινε πολύ δημοφιλής χάρη στα αυθόρμητα σχέδια του στον υπόγειο της Νέας Υόρκης –τα περισσότερα φτιαγμένα με κιμωλίες στα μαύρα κενά των χώρων. Μετά τη δημόσια αναγνώριση, δημιούργησε έργα μεγάλης κλίμακας, όπως πολύχρωμες τοιχογραφίες. Αργότερα, μέσω του έργου του, ασχολήθηκε με πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όπως η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας και το AIDS.


Διαβάστε επίσης:
Οι 300 πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες
«Την Κυριακή που γνώρισα τον Κιθ Χέρινγκ»

ΓΚΑΛΕΡΙ: Ο Basquiat των 60 εκατομμυρίων
 
εμφάνιση σχολίων