0
1
σχόλια
296
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία που θα μας δοθεί άνωθεν. Είμαστε αυτοδημιούργητοι, ανεξάρτητοι, μόνοι». O «πατέρας της κοινωνιοβιολογίας» κι ένα πολύτιμο κείμενο
 
DOCTV.GR
13 Φεβρουαρίου 2019
Ο Έντουαρντ Όσμπορν Γουίλσον (Edward Osborne Wilson, 10 Ιουνίου 1929), είναι Αμερικανός βιολόγος, ερευνητής στην κοινωνιοβιολογία, τη βιοποικιλότητα και τη νησιωτική βιογεωγραφία, και συγγραφέας. Έχει αναπτύξει θεωρίες για τη σύμπραξη των επιστημών («σύναλμα») και τη βιοφιλία. Η ερευνητική του ειδικότητα ως βιολόγος είναι η μελέτη των μυρμηγκιών, στην οποία θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός στον κόσμο. Ο Γουίλσον αποκαλείται και ως «πατέρας της κοινωνιοβιολογίας» και της μελέτης της βιοποικιλότητας. Οι θέσεις του υπέρ του περιβάλλοντος και οι ουμανιστικές και ντεϊστικές του θέσεις σχετίζονται με ηθικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα. Έχει κερδίσει δύο φορές το Βραβείο Πούλιτζερ για μη μυθοπλαστικά έργα (Η ανθρώπινη φύση – 1979, Τα μυρμήγκια - 1991) και έχει τρία μπεστ-σέλερ των New York Times, (The Social Conquest of Earth,  Letters to a Young Scientist, The Meaning of Human Existence).

 
«Η ανθρωπότητα εμφανίστηκε από μόνη της, μέσω μιας σειράς επάλληλων συμβάντων κατά την εξέλιξη. Δεν είμαστε προκαθορισμένοι να εκπληρώσουμε κάποιον σκοπό· ούτε έχουμε να δώσουμε λόγο σε οποιαδήποτε δύναμη πέρα από τον εαυτό μας. Θα μας σώσει μόνο η σοφία που βασίζεται στην αυτεπίγνωση και όχι η ευλάβεια.

Δεν θα υπάρξει εξιλέωση ή δεύτερη ευκαιρία που θα μας δοθεί άνωθεν. Είναι ανόητο να θεωρούμε τον πλανήτη μας προσωρινό σταθμό προς έναν καλύτερο (επουράνιο) κόσμο. Μόνο αυτόν έχουμε να κατοικούμε και τούτο το νόημα να ξεδιπλώσουμε».

Δεν υπάρχει κάποιο απύθμενο μυστήριο της ζωής. Δαίμονες και θεοί δεν διεκδικούν την αφοσίωσή μας. Αντιθέτως, είμαστε αυτοδημιούργητοι, ανεξάρτητοι, μόνοι και εύθραυστοι· ένα βιολογικό είδος προσαρμοσμένο να ζει σε έναν βιολογικό κόσμο.

Αυτό που έχει σημασία για τη μακροχρόνια επιβίωσή μας είναι η ευφυής αυτεπίγνωση, βασισμένη σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία σκέψης από όση γίνεται ανεκτή σήμερα ακόμη και στις πιο προηγμένες δημοκρατικές κοινωνίες μας


Πηγή: Εφσυν 
εμφάνιση σχολίων