0
2
σχόλια
417
λέξεις
ΖΗΝ
Ανανάς, βερίκοκα, μπανάνες: 3 συνταγές για να αποξηράνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα και γιατί αυτά τα έξυπνα και βιταμινούχα σνακ θεωρούνται πολύτιμα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Μαΐου 2018
Είναι θρεπτικά, νόστιμα και παντός καιρού. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C,  και E καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν όμως και πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως τα φλαβονοειδή, που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διάφορων μορφών καρκίνου αλλά και εκφυλιστικών νόσων που προσβάλουν το νευρικό σύστημα. Ο σίδηρος, ο χαλκός  και το σελήνιο που περιέχουν, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Το καλύτερο όμως είναι η νοστιμιά τους, αλλά και το πόσο εύκολα τρυπώνουν στην τσάντα μας, στο συρτάρι του γραφείου μας και στην κουζίνα μας. Μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα είναι τέλεια είτε σκέτα, είτε μαζί με γιαούρτι, δημητριακά και γάλα. Ιδού το πώς αποξηραίνουμε μόνοι μας, ανανά, βερίκοκα και μπανάνες.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μπανάνες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Επιλέγουμε ώριμες μπανάνες, χωρίς κηλίδες. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα ή στη σχάρα και τις τοποθετούμε επάνω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60 βαθμούς με αέρα. Ψήνουμε τις ροδέλες μπανάνας για 5 με 6 ώρες, μέχρι να είναι ζαρωμένες μα και ευλύγιστες. Τις αποθηκεύουμε μόλις κρυώσουν εντελώς μέσα σε αεροστεγές σκεύος το οποίο φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.


ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΣ ΑΝΑΝΑΣ:
ΥΛΙΚΑ:
1 ανανάς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε το φρούτο και το κόβουμε σε μέτριες ροδέλες.  Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό, σκληρό σημείο. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα ή στη σχάρα και τις τοποθετούμε επάνω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80 βαθμούς με αέρα. Ψήνουμε τις ροδέλες ανανά  για 7 με 8 ώρες, μέχρι να είναι ζαρωμένες μα και ευλύγιστες. Τις αποθηκεύουμε μόλις κρυώσουν εντελώς μέσα σε αεροστεγές σκεύος το οποίο φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ:
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό ώριμα βερίκοκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μπολ τα βερίκοκα που θέλουμε να αποξηράνουμε. Τα πλένουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε μια μεσαία κατσαρόλα και το βράζουμε (η ποσότητα του νερού να είναι τόση ώστε να καλύπτει τα φρούτα μας όταν τα βυθίσουμε). Τα βουτάμε λίγα-λίγα για 30 δευτερόλεπτα και μετά τα βγάζουμε, τα ανοίγουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα τοποθετούμε στη σχάρα του φουρνου, με το ανοιχτό μέρος προς τα επάνω. Ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 4-5 ώρες, μέχρι να μην έχουν υγρά μέσα. Τα αποθηκεύουμε μόλις κρυώσουν εντελώς μέσα σε αεροστεγές σκεύος το οποίο φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

ΤΙP ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ: Όσο ψήνονται, φροντίζουμε ώστε η πόρτα του φούρνου μας να μην είναι ερμητικά κλειστή, για να μη σχηματιστούν υδρατμοί. Μια ξύλινη κουτάλα θα κρατήσει ιδανικά ανοιχτή μια χαραμάδα στην πόρτα.
εμφάνιση σχολίων