0
1
σχόλια
415
λέξεις
ΖΗΝ
Νέα μεγάλη έρευνα για το αλκοόλ επαναπροσδιορίζει όσα ξέραμε και υποστηρίζει ότι η καθημερινή χρήση συντομεύει τη ζωή μας από 30 λεπτά έως 4 χρόνια
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Απριλίου 2018

Περισσότερα από πέντε ποτά την εβδομάδα μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, όπως αποκαλύπτει μια νέα μεγάλη έρευνα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge υποστηρίζουν πως κάθε ποτήρι κρασιού ή μπύρας πάνω από το ημερήσιο συνιστώμενο όριο θα μειώσει μισή ώρα από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής ενός 40χρονου.

Η νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η καθημερινή κατανάλωση (κυρίως κόκκινου κρασιού) είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Angela Wood  που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσαν στοιχεία 83 μελετών που αφορούν περίπου 660.000 άτομα σε 19 χώρες.

Ως ανώτατο ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκαν να είναι τα πέντε ποτήρια κρασιού την εβδομάδα (ή περίπου 100 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ). Οποιοδήποτε ποτό πέρα από αυτό το όριο συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερων από 100 γραμμάρια εβδομαδιαίως και το 8,4% περισσότερα από 350 γραμμάρια την εβδομάδα.

Οι πρόωροι θάνατοι αυξήθηκαν όταν καταναλώθηκαν περισσότερα από 100 γραμμάρια την εβδομάδα, δηλαδή πέντε με έξι ποτήρια κρασί ή μπίρες μπύρας. «Οι κίνδυνοι για ένα 40-χρονο που καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο, ήταν συγκρίσιμο με το κάπνισμα», δηλώνει ο καθηγητής  David Spiegelhalter. «Πάνω από δύο μονάδες την ημέρα, και τα ποσοστά θανάτου αυξάνονται σταθερά». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εγκεφαλικού, ανευρύσματος, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως ένας 40χρονος που πίνει 100 έως 200 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, χάνει έως έξι μήνες ζωής. Με 200 – 350 γραμμάρια αλκοόλ χάνει ένα έως δύο χρόνια, ενώ για πάνω από 350 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα χάνει τέσσερα έως πέντε χρόνια ζωής.

Συγκεκριμένα, για κάθε πέντε παραπάνω ποτά την εβδομάδα υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 14%, της θανατηφόρας υπέρτασης κατά 24%, της καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9% και του θανατηφόρου αορτικού ανευρύσματος κατά 15%.

Ο Tim Chico, καθηγητής της καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, αναφέρει στον Guardian ότι οι καπνιστές χάνουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής. «Ωστόσο, από προηγούμενες αποδείξεις πιστεύουμε ότι είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που πίνουν πάνω από 43 μονάδες είναι πιθανό να χάσουν ακόμα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής».

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: «Το μήνυμα-κλειδί από τη νέα μελέτη» λέει η Δρ. Wood «είναι ότι αν ήδη πίνουμε αλκοόλ, το να πιούμε λιγότερο, θα μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και να μειώσουμε τον κίνδυνο για σοβαρές καρδιαγγειακές καταστάσεις».

εμφάνιση σχολίων