0
1
σχόλια
248
λέξεις
ΖΗΝ
Η μεθυσμένη μας προσωπικότητα έχει πολλά κοινά με τον νηφάλιο εαυτό μας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
7 Φεβρουαρίου 2018

Πίνουμε και γινόμαστε πιο χαρούμενοι; Εξωστρεφείς; Μελαγχολικοί; Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι πιστεύουμε πως δεν είμαστε ακριβώς ο εαυτός μας όταν πίνουμε μερικά ποτήρια παραπάνω όμως μια έρευνα γκρεμίζει τον μύθο που ζει στο κεφάλι μας και δικαιολογεί τις μεθυσμένες μας αμαρτίες, λέγοντας: «δεν ήμουν ο εαυτός μου, είχα πιει!».

Η Rachel Winograd, κλινική ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχική Υγείας του Μιζούρι, διεξήγαγε έρευνα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας και πώς μας βλέπουν οι άλλοι όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του αλκοόλ. Η Winograd και οι ερευνητές της, ανέλαβαν να μετρήσουν τη μεθυσμένη συμπεριφορά, δίνοντας σε ομάδες φίλων βότκα με αναψυκτικό, σε εργαστηριακές συνθήκες, και βάζοντας ταυτόχρονα αγνώστους να τους παρατηρούν και να τους αξιολογούν, χρησιμοποιώντας πέντε παράγοντες προσωπικότητας. Μετά από μερικά ποτήρια, οι μεθυσμένοι φάνηκαν να είναι πιο εξωστρεφείς από τους νηφάλιους, αλλά και λιγότερο νευρωτικοί. Πέρα όμως από αυτά, δεν διαπιστώθηκε κάποια άλλη ουσιαστική διαφορά. Από την άλλη «οι συμμετέχοντες ένιωθαν πως είχαν επηρεαστεί σημαντικά από το αλκοόλ», λέει η Winograd, που θέλει να επαναλάβει αυτό το πείραμα έξω από τα εργαστήρια -σε μπαρ και σπίτια.

Η κακή συμπεριφορά ενός μεθυσμένου, πιθανότατα είναι θέμα προβληματικού χαρακτήρα ή αλκοολισμού. Από την άλλη, τα καλά νέα είναι πως μάλλον τελικά δεν είμαστε όσο γελοία ναυάγια μπορεί να νιώθουμε, όταν πίνουμε μερικά σφηνάκια παραπάνω.

Η έρευνα θα προσφέρει μια χρήσιμη οπτική τόσο στους ανθρώπους που ανησυχούν για το πώς φαίνονται όταν πίνουν, αλλά κυρίως στην αποκωδικοποίηση συμπεριφορών.

εμφάνιση σχολίων