0
1
σχόλια
237
λέξεις
ΖΗΝ
Η φυσική μυρωδιά του ερωτικού συντρόφου κατευνάζει τα επίπεδα του στρες
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
18 Μαρτίου 2020

Η μυρωδιά ενός ανθρώπου μπορεί να ενεργοποιήσει μνήμες, να προκαλέσει συναισθήματα, ακόμα και ερωτική έλξη. Ωστόσο, σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για το αν και πώς οι ανθρώπινες μυρωδιές επηρεάζουν τις αντιδράσεις στο άγχος. Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology, αποκαλύπτει πως η μυρωδιά του ερωτικού συντρόφου μπορεί πράγματι να κατευνάσει το άγχος.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, μελέτησε 96 γυναίκες, μετρώντας την κορτιζόλη τους (η ορμόνη του στρες) αφού τους ανατέθηκε να μυρίσουν πάνω σε μπλουζάκια ένα από τα τρία αρώματα: τη μυρωδιά του συντρόφου τους, τη μυρωδιά ενός ξένου ή ένα ουδέτερο άρωμα) αφού πρώτα εκτέθηκαν σε οξύ στρες (Trier Social Stress Test).

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τεστ άγχους λαμβάνοντας μέρος σε μια διαδικασία προσομοίωσης συνέντευξης για εργασία καθώς και μια απαιτητική πνευματικά εργασία. Επίσης έδωσαν δείγματα σιέλου για την μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης καθόλη τη διάρκεια της έρευνας και έλαβαν μέρος σε πολλαπλά τεστ αξιολόγησης του άγχους τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που μύρισαν την φυσική οσμή του συντρόφου τους ηρέμησαν. Αντιθέτως, όσες εκτέθηκαν στην μυρωδιά ενός αγνώστου ανέβασαν ακόμα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

«Πολλοί άνθρωποι φορούν ένα ρούχο του συντρόφου τους ή κοιμούνται στη δική του πλευρά κρεβατιού όταν δεν βρίσκονται παρέα. Δεν το συνειδητοποιούν μα αυτή η πρακτική τους προσφέρει ηρεμία» λένε οι ερευνητές (καταλάβατε τώρα γιατί κλέβονται τα αγορίστικα μπλουζάκια).

εμφάνιση σχολίων