0
1
σχόλια
202
λέξεις
CULTURE
Πάνω από 100 εκατ. τα έσοδα των μουσείων. Αύξηση στα έσοδα και σημαντική άνοδος των επισκεπτών
DOCTV.GR
21 Δεκεμβρίου 2017

Πάνω από 100 εκατομ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι όμως ότι αυξάνονται μόνο τα έσοδα αλλά και η επισκεψιμότητα: το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκε άνοδος των επισκεπτών και κατά 21% αύξηση των εισπράξεων.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το δεύτερο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα μετά της Ακρόπολης, έκλεισε το δεκάμηνο με ιστορικό ρεκόρ επισκεπτών, προσεγγίζοντας τις 540.000 και εκτιμάται πως τα έσοδα του θα υπερβούν τα 100 εκατομ.

Οι αναζητήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό έχουν αυξηθεί κατά 45% από το 2010, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Βρετανία. Συγκεκριμένα το 35% των τουριστικών αναζητήσεων σχετίζεται με πολιτιστικά αξιοθέατα, μουσική, τέχνες, φεστιβάλ, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η λογιστική των στοιχείων βέβαια δεν καλύπτει την ανάπτυξη. Τα έσοδα με δυσκολία αρκούν για να καλύψουν τα έξοδα των χώρων, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, να εκσυγχρονισθούν τεχνολογικά ή να λύσουν μερικά καυτά ζητήματα όπως η φύλαξη, η καθαριότητα ή η ανάπτυξη στα πωλητήριά τους όσο θα αναμενόταν. Αλλά η είδηση αναμωισβήτητα θα περάσει στα καλά της χρονιάς…

 

*Στοιχεία: 2ο Athens Culture Symposium, διοργάνωση Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

εμφάνιση σχολίων