0
3
σχόλια
255
λέξεις
CULTURE
Δράμα, κωμωδία, υπαρξιακά. Η Λένα Κιτσοπούλου «αναποδογυρίζει» την Αντιγόνη του Σοφοκλή στη Στέγη
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
6 Δεκεμβρίου 2017

«Όποιον χώρο κι αν επιλέξει κανείς να αναλύσει από τη σύγχρονη πραγματικότητα, θα πέσει αναπόφευκτα πάνω στις αρχαίες τραγωδίες». Η Αντιγόνη του Σοφοκλή αναποδογυρίζει και συναντιέται με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας, από την συγγραφέα και σκηνοθέτρια, Λένα Κιτσοπούλου.

Με τη βαθιά πεποίθηση ότι το αρχαίο δράμα μάς εμπεριέχει, η Κιτσοπούλου δοκιμάζει να εμβολίσει το σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού και απελπισμένου «εδώ και τώρα», αναζητώντας στην κωμωδία «ένα ίχνος αλήθειας». Στα πρόσωπα των ηρώων της που παραπέμπουν σε Χορό αρχαίας τραγωδίας, συνυπάρχουν Κρέοντες, Αντιγόνες και Αίμονες, που μοιράζονται τις υπαρξιακές τους αγωνίες, συγκεράζοντας το σήμερα και την ανθρώπινη τρέλα και μοναξιά, με τη διαχρονικότητα του Αρχαίου Δράματος.

Τον Οκτώβριο του 2016, η παράσταση Antigone, Lonely Planet –η πρώτη εκδοχή του έργου– ανέβηκε στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του τετραήμερου φεστιβάλ Antigone Now που διοργάνωσε το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Το Lonely Planet σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγάλη συνεργασία της Λένας Κιτσοπούλου με τη Στέγη. Την άνοιξη του 2014, παρουσίασε την εκδοχή της στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, Κοκκινοσκουφίτσα, η οποία ήταν εμβαπτισμένη στο αμερικανικό σπλάτερ και στο ρεμπέτικο. Το 2015 συμμετείχε στην πρωταγωνιστική ομάδα του Βυσσινόκηπου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛH ΔΡΑΣH: Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, μετά την παράσταση, ακολουθεί συζήτηση του κοινού με τη Λένα Κιτσοπούλου. Συντονίζει ο κριτικός θεάτρου, Γρηγόρης Ιωαννίδης.


Info: Αντιγόνη - Lonely Planet, έως 7 Ιανουαρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Στάση μετρό: Συγγρού – Φιξ. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.

εμφάνιση σχολίων