0
1
σχόλια
601
λέξεις
CULTURE
8 παραγωγές για τον Δεκέμβριο στη Στέγη. Από το Φεστιβάλ Ελληνικής Τζαζ μέχρι τη νέα Κιτσοπούλου και από τον Πεσσόα στον Ντοστογιέφσκι
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
28 Νοεμβρίου 2017

Λένα Κιτσοπούλου, Αντιγόνη - Lonely Planet: Η Αντιγόνη του Σοφοκλή αναποδογυρίζει και συναντιέται με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Μέσα από μια ομάδα ανθρώπων που παραπέμπουν σε Χορό αρχαίας τραγωδίας, η συγγραφέας και σκηνοθέτρια Λένα Κιτσοπούλου, με τη βαθιά πεποίθηση ότι το αρχαίο δράμα μάς εμπεριέχει, δοκιμάζει να εμβολίσει το σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού και απελπισμένου «εδώ και τώρα», αναζητώντας στην κωμωδία «ένα ίχνος αλήθειας». 14 - 30 Δεκεμβρίου.

Michel van der Aa/Ergon Ensemble - Το Βιβλίο της Ανησυχίας: Το περίφημο «Βιβλίο της Ανησυχίας» του Πορτογάλου λογοτέχνη Fernando Pessoa, ζωντανεύει μέσα από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο του διάσημου Ολλανδού συνθέτης και σκηνοθέτη, Michel van der Aa. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο πάνω στο βιβλίο του Fernando Pessoa, με προσαρμογή του van der Aa. Πρωταγωνιστεί ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, και το Ergon Ensemble, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Kasper de Roo, το ντύνει με μουσική. 15 - 17 Δεκεμβρίου.

Wael Shawky, Το τραγούδι του Roland: Ο διεθνούς εμβέλειας εικαστικός Ουάελ Σόκι, δημιουργεί ένα βαθιά πολιτικό έργο με τη μορφή ενός ελκυστικού παραμυθιού. Μέσα από χρώματα, μουσική, ποίηση, ιστορία και μύθους, συνθέτει μια παράσταση για τα πολλά πρόσωπα της αλήθειας και δίνει ιστορικό βάθος στην ισλαμοφοβία και τον εξτρεμισμό, τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης. 28 - 30 Δεκεμβρίου.

Μαρία Μαγκανάρη, «Οι παραθεριστές» του Μ. Γκόρκι: Οι Παραθεριστές του Μαξίμ Γκόρκι, μεταφέρονται από την προεπαναστατική Ρωσία στο σήμερα του ελληνικού καλοκαιριού από τη Μαρία Μαγκανάρη. Το ελάχιστα παιγμένο στη χώρα μας έργο του 1904 ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή και μέσα σε ένα φόντο διακοπών, φλυαρίας, ανεκπλήρωτου έρωτα και νωθρότητας, οι πρωταγωνιστές του μας θυμίζουν αυτό που πάντα υποστήριζε ο Γκόρκι: «Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θαύμα στη Γη». 18 Νοεμβρίου - 15 Απριλίου.

7ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: 5 μουσικά σχήματα, 3 ημέρες γεμάτες μελωδίες από κάθε παρακλάδι της τζαζ. Τέσσερις σπουδαίοι κρουστοί ανοίγουν το τριήμερο, το οποίο ολοκληρώνεται με το σχήμα της Nana Simopoulos, με ενδιάμεσους σταθμούς από τον Coltrane μέχρι τους αβανγκάρντ αυτοσχεδιασμούς. 7 - 9 Δεκεμβρίου.

«Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Για πρώτη φορά, η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη να εργαστεί αποκλειστικά με Έλληνες ηθοποιούς. Το «τρομερό παιδί» του ρωσικού θεάτρου, ο πολυβραβευμένος Konstantin Bogomolov, μετά τους περσινούς «Καραμάζοφ» του, επανέρχεται με Ντοστογιέφσκι. Οι χίλιες σελίδες των «Δαιμονισμένων» ζωντανεύουν σε μια 4-ωρη παράσταση με φόντο την Ελλάδα του σήμερα, εστιάζοντας στη δράση ενός κύκλου νεαρών μηδενιστών. 22 Νοεμβρίου-10 Δεκεμβρίου

Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο. Η Στέγη, μετά το Digital Revolution, συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου και μας ξεναγεί σε άγνωστα μέρη του Science Fiction πλανήτη μέσα από εμβληματικά βιβλία, κόμιξ, κινηματογραφικά και μουσικά έργα που μας διακτίνισαν έτη φωτός εμπρός –ή και πίσω– στο χρόνο. Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 800 εκθέματα, που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας, ενώ πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, συζητήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Στέγη και το Flix.gr προβάλλουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας που οραματίστηκαν το μέλλον, από σημαντικούς σκηνοθέτες όπως οι Steven Spielberg, Richard Fleischer, George Lucas, Georges Méliès κ.ά.  Έως 14 Ιανουαρίου

«Να τα πούμε;» - Κάλαντα σαν παραμύθι. Μια ιδιαίτερη συναυλία με στοιχεία θεατρικής παράστασης από το Ελληνικό Σχέδιο με θέμα τα κάλαντα. Μικρά και μεγάλα παιδιά, ερμηνευτές, πέντε συνθέτες, ένας συγγραφέας, ένας σκηνοθέτης και ένας αφηγητής θα μας πούνε τα κάλαντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κάλαντα παλιά και καινούργια σε μια συναυλία σαν θεατρική παράσταση, σαν παραμύθι για μια πολύ παλιά ιστορία που «γεννήθηκε» πριν από 2017 χρόνια. 22-23 Δεκεμβρίου.

 

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα. Στάση Μετρό: Συγγρού - Φιξ.

εμφάνιση σχολίων