1
3
σχόλια
454
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη στη μεγάλη οθόνη, μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV
 
ADVERTORIAL
20 Οκτωβρίου 2017

Την επιστροφή στη μεγάλη οθόνη του σκηνοθέτη-δημιουργού Παντελή Βούλγαρη τέσσερα χρόνια μετά την πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», σηματοδοτεί η νέα του ταινία με τίτλο «Το Τελευταίο Σημείωμα». Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα με φόντο τα γεγονότα πριν την Πρωτομαγιά του '44 και η υπόθεσή της αναφέρεται στην εκτέλεση 200 αγωνιστών τον Μάιο του 1944 στην Καισαριανή. Το σενάριο υπογράφει η συγγραφέας και σύντροφός του Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες»), η οποία μας μεταφέρει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου εκείνη την ταραγμένη εποχή.

Το «Τελευταίο Σημείωμα» είναι η νέα συμπαραγωγή της COSMOTE TV, βγαίνει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου από την Tanweer και θα προβληθεί για πρώτη φορά στην τηλεόραση τον ερχόμενο χειμώνα, στα κανάλια COSMOTE CINEMA.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ιστορία και μυθοπλασία συνθέτουν την ταινία, που στην ουσία του αποτελεί ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης και τιμής στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Το σενάριο μας μεταφέρει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44 (ημέρα της εκτέλεσης 200 κομμουνιστών αιχμαλώτων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής) και γνωρίζουμε τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του, αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας. Ο θάνατος του διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα νεκρό Γερμανό. Το όνομα του Σουκατζίδη βρίσκεται στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης, ένα δίλλημα ζωής ξεδιπλώνεται μπροστά του, όταν ο Φίσερ του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί, βάζοντας όμως στη θέση του κάποιον άλλον.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Παντελής Βούλγαρης (Νύφες, Ψυχή Βαθιά, Η Φανέλα με το 9, Πέτρινα Χρόνια) και η Ιωάννα Καρυστιάνη υπογράφουν το σενάριο ενώ η μουσική είναι του Αλέξανδρου Βούλγαρη (γνωστού ως The Boy). Ξεχωρίζουν τα κοστούμια της βραβευμένης με βραβείο Ίρις, Γιούλας Ζωϊοπούλου. Στο φιλμ εποχής πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (Ουζερί Τσιτσάνης, Μικρά Αγγλία) στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε (Μια Επικίνδυνη Μέθοδος, Pandorum, Η Πτώση) στο ρόλο του Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ (Tyrant, The Borgias) στο ρόλο της Χαράς Λιουδάκη. Το «Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange (Μικρά Αγγλία, Ψυχή Βαθιά, Bank Bang), σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV και Μικρά Αγγλία Α.Ε. και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

TRIVIA: Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε Κρήτη και Αθήνα, ξεκινώντας από τις Φυλακές Ιτζεδίν, όπου πίσω από τα τείχη της βρέθηκαν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι στα χρόνια της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας αλλά και την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών.


 
εμφάνιση σχολίων