0
1
σχόλια
294
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
14 Οκτωβρίου 2017

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, Hellas Filmbox Berlin, ανακοίνωσε τίς ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν στην επόμενη έκδοση του θεσμού, η οποία θα διεξαχθεί, από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου του 2018, σε νέο χώρο, στον νεανικό, εναλλακτικό, πολιτιστικό πολυχώρο, Urban Spree, στην περιοχή του Friedrichshain.

Το Urban Spree διαθέτει δύο αίθουσες προβολής, που εναλλακτικά χρησιμοποιούνται για πολυποίκιλες εκδηλώσεις. Εκεί θα πραγματοποιηθούν όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, workshops, θεατρικές Παραστάσεις κι ένα Greek Corner, μεταξύ άλλων.

Το φεστιβάλ που ξεκινώντας, θέλησε κυρίως να αλλάξει την αρνητική εικόνα που απέκτησαν οι δυο λαοί μεταξύ τους, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καταργεί από φέτος τα Διαγωνιστικά Τμήματα Μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ και Μικρού Μήκους και τα αντικαθιστά με τα Box Talks, δηλαδή με συζητήσεις ανάμεσα σε έναν Γερμανό και έναν Έλληνα σκηνοθέτη επί μιας συγκεκριμένης θεματικής ενώτητας, όπου παράλληλα θα προβάλλονται κινηματογραφικά αποσπάσματα σχετικά με το θέμα που πραγματεύονται.

Στη συνέχεια θα γίνεται η προβολή μιας ταινίας επιλογής του Έλληνα σκηνοθέτη. Έτσι, στις 4 μέρες του φεστιβάλ, θα πάρουν μέρος τέσσερα ζευγάρια σκηνοθετών. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επιπλέον, δύο ή τρία ελληνικά αφιερώματα, συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, καθώς και Αγορά ελληνικών προϊόντων.

Το New Vision τέλος, είναι το πρόγραμμα που θα διατηρήσει την διαγωνιστική μορφή μέρους των προβολών και είναι ήδη ανοιχτό σε αιτήσεις συμμετοχής για όλους τους ενδιαφερόμενους. Το New Vision θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ταινίες που ξεπερνούν τα κινηματογραφικά όρια και θα απαρτίζεται από 5 - 8 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Τις αιτήσεις συμμετοχής θα βρείτε στην πρώτη σελίδα του site του φεστιβάλ. Την επιλογή των ταινιών για φέτος θα κάνουν οι σκηνοθέτες, Δημήτρης Αργυρίου και Ιωάννα Κρυωνά, οι οποίοι αναλαμβάνουν και όλη την καλλιτεχνική διεύθυνση της φετινής, 3ης διοργάνωσης του φεστιβάλ.
 
εμφάνιση σχολίων