0
6
σχόλια
398
λέξεις
CULTURE
Η διεθνής έκθεση επιστημονικής φαντασίας από το Barbican του Λονδίνου προσγειώνεται στην Αθήνα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
19 Σεπτεμβρίου 2017

Δένουμε σφιχτά τις ζώνες μας και κάνουμε βουτιά στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. Η Στέγη, μετά το Digital Revolution, συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου και μας ξεναγεί σε άγνωστα μέρη του Science Fiction πλανήτη μέσα από εμβληματικά βιβλία, κόμιξ, κινηματογραφικά και μουσικά έργα που μας διακτίνισαν έτη φωτός εμπρός –ή και πίσω– στο χρόνο.

Η έκθεση Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο περιλαμβάνει πάνω από 800 εκθέματα, ανάμεσά τους και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας, ενώ πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, συζητήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών. Η έκθεση γίνεται σε διάφορους χώρους της Στέγης.


Το ταξίδι μας μοιάζει να μην έχει κανέναν περιορισμό, σαν τη φαντασία μας: εξερευνούμε τις μυστηριώδεις χώρες (σαν κι εκείνες του Ιούλιου Βερν), ανακαλύπτουμε νέους κόσμους και γαλαξίες όπως τον οραματίστηκαν τα φιλμ επιστημονικής φαντασίας, ενώ τα χωροχρονικά άλματα μας εκτοξεύουν μέχρι και τους πιο δυστοπικούς κόσμους που δημιούργησαν οι συγγραφείς και οι δημιουργοί.

- Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης στα Παράξενα ταξίδια, με «χάρτη» τη δουλειά των πρωτοποριακών οραματιστών του είδους, ερευνούμε τις άγνωστες και απρόσιτες περιοχές της Γης και των πλανητών. Περιπλανιόμαστε σε χαμένες πόλεις, αντιμετωπίζουμε τους δεινοσαύρους και κατακτάμε μυστηριώδη νησιά. Ταξιδεύουμε σε όλη την υδρόγειο, στον αέρα και βαθιά κάτω από τη θάλασσα.

- Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, αφού έχουμε εξερευνήσει πια τον πλανήτη Γη, κατευθυνόμαστε στις Οδύσσειες του Διαστήματος, όπου συναντάμε όντα από άλλους πλανήτες, διαστημόπλοια σε μέρη μακρινά.

- Έχοντας ως όραμα τη βελτίωση του πλανήτη, στην τρίτη ενότητα, τους Θαυμαστούς καινούριους κόσμους, επιστρέφουμε στη Γη για να γίνουμε μάρτυρες της πτώσης και του αφανισμού της κοινωνίας. Βλέπουμε από κοντά τους τόπους και τους πολιτισμούς που δημιούργησε η ανθρωπότητα. Περιπλανιόμαστε σε πολιτείες του μέλλοντος με πανύψηλους ουρανοξύστες και ζούμε σε δυστοπικές κοινωνίες με πολέμους και πανωλεθρίες. Στην καρδιά αυτής της ενότητας, ανακαλύπτουμε κάποια από τα πιο εμβληματικά κείμενα, όπως το The Handmaid’s Tale της Μάργκαρετ Άτγουντ, το Fahrenheit 451του Ρέι Μπράντμπερι, το The Hunger Games της Σουζάν Κόλινς, το Κουρδιστό πορτοκάλι του Άντονι Μπέρτζες και το 1984 του Τζορτζ Όργουελ.

Επιμέλεια: Patrick Gyger, Συντονισμός: Χρήστος Καρράς, Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ab Rogers Design. Καλλιτεχνική επιμέλεια από την Barbican International Enterprises, με συμπαραγωγούς το Brandts - Museum of Art & Visual Culture (Δανία) και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.


Info: Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο, 9 Οκτωβρίου – 14 Ιανουαρίου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα. Δευ-Παρ 16:00-21:00, Σάβ-Κυρ 12:00-22:00. Εισιτ: 2-5 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων