0
4
σχόλια
189
λέξεις
VISUALISM
100.000 απαγορευμένα και λογοκριμένα βιβλία στο μεγάλο installation της Marta Minujín 
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
13 Ιουνίου 2017
«Σας προσκαλούμε να φέρετε μαζί σας ένα βιβλίο κατά την επίσκεψη της documenta 14 ώστε να αποτελέσει μέρος του έργου τέχνης». Η καλλιτέχνις Marta Minujín από την Αργεντινή συγκέντρωσε έπειτα από δημόσια πρόσκληση 100.000 απαγορευμένα και λογοκριμένα βιβλία για να συμβολίσει τη σημασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών μέσα από το σύμβολο της Δημοκρατίας.

Η Μάρτα Μινουχίν έχτισε τον El Parthenon de libros τη χρονιά που κατέρρευσε η δικτατορία της Αργεντινής. Ο Παρθενώνας των βιβλίων είναι ένα εν εξελίξει έργο τέχνης που βασίζεται στη συμμετοχή του κοινού. Χιλιάδες βιβλία έχουν προσφερθεί ήδη για την εγκατάσταση στη Friedrichsplatz του Κάσελ. Η κατασκευή βασίζεται στον ομώνυμο ναό της Ακρόπολης των Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της documenta 14, βιβλία από όλο τον κόσμο τα οποία υπήρξαν ή είναι ακόμα απαγορευμένα μπορούν να προσφερθούν επιτόπου ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία του Παρθενώνα των βιβλίων.

H documenta και η Μινουχίν εξέδωσαν μια σύντομη λίστα με 170 βιβλία και μια 70.000 απαγορευμένα βιβλία: ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και Ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη.

Οι εκθέσεις της documenta στην Αθήνα συνεχίζονται μέχρι τις 16 Ιουλίου.