0
2
σχόλια
290
λέξεις
ΖΗΝ
Η αρμπαρόριζα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, την ομορφιά. Δρα κατά της χοληστερίνης και βοηθάει το νευρικό σύστημα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Οκτωβρίου 2023
Η αρμπαρόριζα είναι ο σούπερ αρωματικός συγγενής του γερανιού που φυτρώνει πανεύκολα στις γλάστρες μας. Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις erba και roza, που στα ιταλικά σημαίνει χόρτο με ρόδινο χρώμα. Η επιστημονική ονομασία της είναι Πελαργόνιον το βαρύοσμον όμως τη λένε επίσης και μοσχόφυλλο, λουκουμόχορτο, μπαρμπαρούσα κ.ά.

Τα φύλλα της αρμπαρόριζας μυρίζουν θαυμάσια και χρησιμοποιούνται από τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ, μέχρι την αρωματοποιία. Όμως τα φύλλα αυτά, έχουν και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως οι παρακάτω:

ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΧΩΛΥΤΙΚΟ: Το αφέψημα φύλλων αρμπαρόριζας τονώνει το νευρικό σύστημα, μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει. Η χρήση της ενδείκνυται επίσης και σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη ή υπερένταση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Η δράση της είναι επουλωτική, διουρητική και αντιδιαβητική. Μειώνει τη χοληστερόλη. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του έλκους, στους μώλωπες, στις αιμορροϊδες, στις διαταραχές και στους πόνους περιόδου, στα προβλήματα της εμμηνόπαυσης αλλά και στη θεραπεία του εκζέματος. Η αιμοστατική της φύση βοηθάει στην εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος και έχει ευεργετική δράση στο λεμφικό σύστημα. Επίσης ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας.


ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ: Η διουριτική δράση του αφεψήματος αρμπαρόριζας βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ενισχύει τον οργανισμό μας στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ: Λόγω της αντιβακτηριακής και αντισηπτικής της δράσης, η αρμπαρόριζα βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής. Το λάδι της αρμπαρόριζας και το αιθέριο έλαιο της μπορούμε άνετα να το χρησιμοποιήσουμε μέσα σε κρέμες και κηραλοιφές, αλλά και για μασάζ, αφού αγαπά την επιδερμίδα μας.

SOS: Φυσικά η αρμπαρόριζα, όπως και άλλες φυσικές θεραπείες με βότανα, δεν είναι υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.
εμφάνιση σχολίων